Cifre de speriat pentru TOȚI românii. Excepția din PSD după ce a făcut Guvernul

Analiștii CFA România au transmis recent un raport prin care au tras un semnal de alarmă cu privire la starea economiei românești. Conform analiștilor, rata șomajului ar urma să atingă cota de 7.8% în România până la sfârșitul acestui an. Conform aceleiași surse, deficitul bugetar ar urma să se plaseze în zona de 8.5%. 

Potrivit Ministerului Muncii, rata șomajului înregistrată în aprilie 2020 ar fi de 2.90%, ceea ce sugerează că, în cazul în care estimările specialiștilor CFA sunt corecte, România ar putea înregistra o creștere cu aproximativ 5 puncte procentuale a ratei șomajului. De asemenea, merită punctat că, în prezent, Ministerul Muncii a înregistrat oficial un număr de 178.277 de români șomeri ne-indemnizați. Numărul acestora va crește sistematic pe măsură ce efectele crizei se vor adânci.

Experții CFA au atras inclusiv atenția asupra faptului că leul ar urma să înregistreze o depreciere consistentă în raport cu Euro pe o perioadă de 12 luni. Studiul realizat de CFA a scos în evidență și că 38.8% dintre respondenții chemați să participe la un sondaj de opinie au fost de părere că impactul major al coronavirusului asupra economiei își va face efectele resimțite cel mai puternic în trimestrul 1 al anului 2021. 

Guvernul Orban este pus sub presiune constantă din partea antreprenorilor români care reclamă lipsa unui program de relansare economică și a unei viziuni de administrare a actualei crize. Conform statisticilor oficiale europene, România a înregistrat a doua cea mai mare comprimare a domeniului industriei la nivelul UE,  dar și a doua cea mai mare creștere a prețurilor la bunuri de consum, fiind depășită la ambele capitole doar de Ungaria.

Orban a fost pus sub presiune inclusiv de voci puternice din domeniul HoReCa / Turismului, voci care au solicitat o viziune pentru relansarea acestor domenii. În zona mai largă a comerțului cu amănuntul, guvernul va trebui să depună eforturi pentru a înfrâna o comprimare de 20% a volumelor comerciale. Poate că cel mai grav afectat sector este cel al companiilor care lucrează în zona de prestări servicii și, care, conform unor specialiști, au înregistrat o comprimare a veniturilor cu 80%.

Până acum, clasa politică a fost oarecum surdă la solicitările de ajutor venite din toate domeniile. Singura excepție notabilă a fost PSD, care a propus, prin vocea lui Marcel Ciolacu, un set de măsuri tehnice destinate HoReCa și turismului. Liderul PSD anunțase anterior un set amplu de 28 de măsuri cu impact social și economic ce urmează a fi transpuse în lege. Însă, situația este incertă pentru că Ludovic Orban pare a se opune oricăror inițiative legislative de redresare economică venite din partea Parlamentului. Măsuri sociale precum creșterea alocațiilor sau cea a pensiilor au fost întâmpinate cu refuzuri de Palatul Victoria, care se tot împrumută fără a avea o justificare clară cu privire la destinația fondurilor respective, se precizează într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel