Christine Lagarde, șefa FMI, vizită surpriză în Petrom City

Christine Lagarde a făcut, în România, un gest mai puțin obișnuit pentru actualul Director al Fondului Monetar Internațional. Lagarde s-a deplasat la sediul Petrom,  unde a avut discuții cu managerul general, Mariana Gheorghe, și cu alți membri ai conducerii companiei. Evenimentul nu a fost anunțat presei, din motive de securitate.

Vizita dnei Lagarde demonstrează importanța deosebită pe care o are OMV-Petrom în economia regională. Petrom este cel mai mare investitor în țara noastră, planurile de investiții ale companiei având impact imediat în PIB.  De asemenea, Petrom a ajuns cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing, după un amplu proces  de modernizare şi eficientizare, care a necesitat peste 8,8 miliarde euro, investiți în ultimii opt ani. OMV Petrom are planificate pentru 2013 investiţii de 6,446 miliarde lei, mai mari cu 24% faţă de anul trecut.

FMI și BM au sprijinit privatizarea Petrom

Christine Lagarde a fost însoţită de Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). La Petrom City, reprezentanţii FMI şi BNR au vizitat o expoziţie despre istoria industriei româneşti de petrol şi gaze naturale şi au discutat aspecte legate de evoluţia companiei post privatizare. FMI este una dintre instituţiile financiare internaţionale care, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au sprijinit procesul de privatizare al companiei.

Un model european pentru o restructurare de succes ”Este o mare onoare să o primim pe dna Lagarde şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional la sediul OMV Petrom, a declarat Gerhard Roiss, CEO OMV. Compania este un model european pentru restructurarea de succes a unei companii naţionale de ţiţei şi gaze. OMV Petrom este o companie sustenabilă şi profitabilă care a investit 9 miliarde de euro în România în ultimii opt ani cu un impact pozitiv asupra economiei şi a pieţei muncii din România.”

Vom continua să investim 1 miliard de euro anual „Ne face o deosebita placere să primim delegaţia FMI, la nouă ani de la semnarea contractului de privatizare, perioadă în care OMV Petrom a trecut printr-un proces radical de trasformare, a spus Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom. Suntem acum cea mai bine plasată companie românească în topul 50 al companiilor din Europa Centrală şi de Sud-Est şi vrem să ne menţinem acolo. Avem o strategie clară de creştere şi, în conditiile unui mediu de afaceri favorabil, vom putea continua să investim la acelaşi nivel ridicat, de circa 1 miliard de euro pe an. Vom contribui astfel la creşterea securităţii energetice a Romaniei şi la creşterea economică a ţării.”

Din discuțiile cu conducerea Petrom, directorul FMI a putut cunoaște poziția investitorilor privați din România și planurile strategice pentru dezvoltarea producției de hidrocarburi în zona Mării Negre.  Alături de gigantul american ExxonMobil, Petrom va începe  forarea unei noi sonde de explorare, după ce prima sondă săpată la mari adâncimi, Domino-1, în perimetrul Neptun, a identificat o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi, în valoare de circa 20 de miliarde de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel