Chirieac: Îmi este teamă că lucrurile vor degenera. El va câștiga

Klaus Iohannis - Liviu Dragnea
Klaus Iohannis - Liviu Dragnea

Bogdan Chirieac este de părere că România ar putea intra într-o situație foarte complicată din punct de vedere politic, dacă lucrurile nu se calmează. Analistul consideră că din lupta care are loc între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, câștigător ar putea fi Dacian Cioloș. 

"Este o chestiune nedemocratică făcută de președintele Klaus Iohannis, inexplicabilă într-o democrație. Nu poți să spui unui partid care a câștigat alegerile 'debarasați-vă de guvernul vostru'. Unde ați auzit o astfel de frază în lumea civilizată? Mie îmi este teamă că lucrurile vor degenera. Din punctul de vedere al mișcărilor de stradă, ele par să se calmeze. Până la urmă, întotdeauna în istorie, cel puțin în istoria recentă, românii, maghiarii din România, au fost mult mai înțelepți decât conducătorii lor. Altfel, nu mai existam ca țară și ca stat. Eu sper ca în Piață lucrurile să se liniștească și să nu se mai meargă pe violență. Faptul că ieri nu s-a mai întâmplat nimic nu înseamnă nimic, e doar pentru ca nu s-a mai apăsat pe buton, care s-a blocat după evenimentele din 10 august. Îmi este teamă că din punct de vedere politic, România intră într-o zonă din care, ori rămâne în picioare presedintele Iohannis, ori rămâne în picioare Liviu Dragnea. Problema este că nici unul dintre ei nu va câștiga dacă se ajunge în această zonă. De câștigat ar putea să câștige Dacian Cioloș," a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Ce posibilități există în continuare 

Analistul politic speră ca protestele din Piața Victoriei să se calmeze pentru a nu se ajunge la lucruri mult mai grave. 

"Dacă mișcările de stradă vor continua, mai devreme sau mai târziu, așa cum au spus unii dintre protestatari, vom avea morți și răniți, serios, grav. Deocamdată, în afară de femeia jandarm care a fost rănită, au fost doar oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale, nu s-a mers mai departe. Dacă seară de seară, aduni 50 000 de oameni în Piața Victoriei și încep luptele, matematic la un moment dat se vor întâmpla nenorociri. La o nenorocire, cum s-a mai întâmplat, guvernul demisionează. Există anumite mecanisme europene, interne, occidentele, unde, atunci când sunt pierderi de vieți omenești, guvernul nu mai stă la putere. Urmează apoi bătălia pentru un nou guvern. Asta ar fi posibilitatea prin care Iohannis să rămână mai departe învingător, așa-zis învingător în anul care urmează. Este greșit din punctul meu de vedere. În situația în care s-a ajuns acum și care, în opinia mea a fost condusă cu multă măestrie, ca să-i pui cap în cap în același fel, într-o bătaie orbească între Iohannis și Dragnea, cel care va câșțiga va fi Dacian Cioloș. Să fie foarte clar. De partea cealaltă, există posibilitatea suspendării președintelui sub o formă sau alta. Ori suspendare pur și simplu, ori chestiunea aceea cu înaltă trădare. În acel moment guvernul rămâne, manifestațiile se mai dezumflă și câștigă pe termen scurt Liviu Dragnea. Mai departe însă, nu e bine pentru România," a mai spus Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel