Chirieac, după vizita la Sofia a lui Iohannis: Gravă eroare de politică externă

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, vineri, prin telefon, la România TV, în legătură cu un subiect aprins care a marcat vizita la Sofia a preşedintelui Klaus Iohannis, respectiv initiațiva privind o colaborare ale forțelor navale românești, bulgare și turcești în Marea Neagră. 

"Este o gravă eroare de politică externă și de securitate din partea guvernului de tehnocrați. De data aceasta, președintele Iohannis chiar nu are o vină. Acest tip de tratat internațional se negociază la virgulă, de către experți, de către miniștri de resort, de către militari, iar vizita politică are un rol strict simbolic, decorativ. Vine președintele, se întâlnește cu omologul său și se stabilește la nivel de națiuni că securitatea în Marea Neagră va fi mai bine servită cu o flotă comună România-Bulgaria-Turcia sub egida NATO", a declarat Bogdan Chirieac.

Totodată, analistul politic a explicat și de ce ar trebui făcută o flotă comună în Marea Neagră: "Conform Convențtiei de la Montreux din 1933, navele țărilor care nu sunt riverane Mării Negre nu au voie să rămână în apele Mării Negre, decât maximum trei săptămâni. Din această cauză distrugătoarele americane vin și pleacă. La fel au făcut și francezii. Este nevoie ca țările riverine să-și creeze o flotă de descurajare navală față de Rusia", a mai spus Bogdan Chirieac,

Premierul Boyko Borissov declara în urmă cu o zi, într-o declarație de presă comună cu președintele Rosen Plevneliev și ministrul apărării, Nikolai Nencev, că Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România.

Borissov a precizat că poziția Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Plevneliev, cu șeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Bulgaria.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a ținut să clarifice, tot joi, că propunerea făcută președintelui și premierului Bulgariei privind colaborarea forțelor navale vizează exerciții comune și training comun și că nu s-a vorbit despre crearea unei flote comune NATO la Marea Neagră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel