Chirieac, după ce a zis Pippidi la DCNews: M-a tulburat profund. E un episod pe care eu nu l-am știut

Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Mihai Gâdea l-a întrebat pe analistul politic Bogdan Chirieac, prezent marți seară în platoul Antena 3, care sunt scenariile cu referire la alegeri și post alegeri.

În urma articolului „Pippidi, îngrozită de ce s-a întâmplat în Austria: La Bruxelles nimeni nu spune nimic!”, publicat marți pe DCNews, analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o serie de precizări în cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea de la Antena 3.

„Scenariul post-alegeri care mă înspăimântă astăzi este cu domnul Dan Barna. (...) E un om care trece sticla, un om inteligent, dar nu știu ce se află în spatele său. Și să știți că, de dimineață, mă frământă o problemă și o spun pentru că este foarte interesantă. Într-un interviu la DCNews, doamna Alina Mungiu Pippidi, o persoană care știe ce spune, a dat un exemplu care m-a tulburat profund. Acum un an și jumătate, știți că a câștigat un partid de dreapta în Austria și a avut un cancelar, domnul Sebastian Kurz, care ne trăgea de urechi de 10 august, anul trecut. (...) E un episod pe care eu nu l-am știut. Când au venit la putere, știți ce au făcut? Au și ei două servicii secrete, am aflat cu ocazia aceasta, cum ar fi la noi SRI și SIE. Un serviciu secret i-a arestat pe cei din celălalt serviciu secret, le-a confiscat înregistrările – pentru că în ultimii patru ani acel serviciu secret austriac îi înregistraseră pe motiv că reprezintă un pericol, fiind criptofasciști. Au luat înregistrările din ultimii patru ani și le-au distrus. (...) Reacția doamnei Pippidi a fost tulburătoare la toate aceste lucruri: deci un serviciu secret intră pe alt serviciu secret, îi arestează pe cei de acolo, le ia înregistrările și le distrug. Bruxelles nu a zis nici pâs. Nici pâs!", a spus, marți seară, Bogdan Chirieac.

„Aici e un mare semn de întrebare"

Ulterior, a zis: „M-am gândit la afirmația unui tânăr politician pe care eu îl văd foarte sus în USR, domnul Andrei Caramitru, care a promis – așa a promis dânsul - că, atunci când vine la putere, prin ordonanță de urgență, vă arestăm pe toți a doua zi dimineață.

Eu spun așa, aici e un mare semn de întrebare: ce e în spatele domnului Barna? În afară de domnul Andrei Caramitru, mai este ceva? Întreb: cine mai e în spate? Domnul Barna, în regulă, ca persoană fizică, l-am auzit, îl văd, a fost și la dumneavoastră în studio", a mai spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

Ce declarase Pippidi la DCNews

Iată ce a spus Alina Mungiu-Pippidi în cadrul interviului acordat DCNews: „Eram la Viena acum un an și jumătate și au fost alegeri. Și se alege partidul radical-extremist. Care este primul lucru pe care-l fac? Li se dă Ministerul de Interne, iar primul lucru pe care-l fac este să folosească un serviciu special ca să aresteze un alt serviciu, care este cel care îi supraveghea pe extremiștii politici și care-i ascultase pe ei în toți anii în care au fost în opoziție, pentru că era considerat un partid cripto-fascist".

„Cum să spun, trimiți mascații la un alt serviciu al statului, îi umflă pe aia, iau toate înregistrările începând cu patru ani în urmă... și la Bruxelles nu spune nimeni nimic. Am plecat cu totul îngrozită că se poate întâmpla așa ceva, că mi se părea începutul fascismului. Și uite cum s-a terminat, cu vândut contracte publice la ruși sau altora”.

Mai multe informații, aflați din interviul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel