Chirieac: De ce și-a anulat Băsescu delegația în SUA

basescu
basescu

Președintele Traian Băsescu a spus că din motive bugetare şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York. Motivele bugetare sunt oarecum anulate de delegația lui Emil Boc din 2010. A avut o delegație, care a costat aproape un milion de euro, formată din 36 de persoane, nu a avut întâlniri bilaterale importante și a participat la banchetul dat în onoarea primului ministru al Indiei. Problema actuală ar fi că președintele este la finalul mandatului, iar relațiile bilaterale nu ar mai fi o prioritate nici pentru el, dar nici pentru alți lideri. 

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea, contactat de De Ce News, în legătură cu motivele care au dus la anularea delegației din septembrie, a spus: "Nu am nimic de comentat cu privire la acest subiect. Nu răspund nimic".

Bogdan Chirieac este de părere că președintele Traian Băsescu nu a reușit să stabilească întălniri bilaterale cu lideri importanți, în condițiile în care este la sfârșit de mandat și liderii, în general, se întâlnesc cu cei noi, nu cu cei care sunt la un pas de a ieși de pe scena politică.

În lipsă de întâlniri bilaterale, la shopping prin New York

"Reuniunea ONU din septembrie, în mod tradițional, este făcută pentru a avea întâlniri bilaterale. Într-un timp foarte scurt te poți întâlni cu foarte mulți oameni, nu mult, câteva minute, și poți tranșa problemele față-n față. De pildă, cu Cameron din Marea Britanie, cu doamna Merkel din Germania, cu Hollande din Franța, cu alte personalități. Probabil că domnului Băsescu nu i s-au organizat aceste bilaterale și din această cauză nu s-a mai dus. Dacă nu ai organizate bilateralele, te duci la o sesiune de shopping la New York. De ele trebuiau să se ocupe Administrația Prezidențială și Ministerul de Externe", a declarat Bogdan Chirieac.

Analistul a adăugat: "Pentru întâlniri bilaterale e nevoie de doi. Probabil că domnul Băsescu nu a găsit timp în agenda unor lideri importanți pentru a se întâlni cu ei și acest lucru poate fi datorat faptului că domnul Băsescu intră în ultimul an. În general, vor să se vadă cu cei noi, nu cu cei vechi, care sunt pe cale de a ieși din scena politică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel