Chirieac: Dacă economia Germaniei intră în recesiune cu 6%, cât se preconizează, noi, România, intrăm în recesiune cu 20%

foto pixabay Steve Buissinne
foto pixabay Steve Buissinne

Analistul politic Bogdan Chirieac a spus ce s-ar întâmpla cu economia românească dacă, de exemplu, economia Germaniei intră în recesiune cu 6%.

”În Europa există un risc major de recesiune prin faptul că nefiind gaz metan și dacă economia Germaniei intră în recesiune cu 6%, cât se preconizează, noi, România, intrăm în recesiune cu 20%, fiindcă avem noi rezervele noastre, dar economia României ține de export în Uniunea Europeană.”, a spus Bogdan Chirieac.

”Noi lucrăm pentru Germania, Franța, Olanda, pentru Marea Britanie, care nu mai e membru UE, dar, mă rog, are niște acorduri acum cu Uniunea Europeană. Dacă Germania își micșorează piața, cum s-a întâmplat în criza din 2007-2008, automat se micșorează piața și în România, nu vei avea unde să exporți, pur și simplu. Ei își micșorează piața pentru că nu ai energie, noi nu avem cui să mai vindem.”, a spus Bogdan Chirieac. 

”Pentru România, faptul că dolarul s-a întărit e un lucru rău, pentru că materiile, energia... petrolul, de exemplu, este cotat în dolar. Din cauza asta, prețul la pompă în România nu scade. Pe 27 iulie, săptămâna viitoare, ar trebui să aflăm dacă economia SUA e în recesiune. Dacă două trimestre la rând economia scade, intrăm oficial în recesiune. Acela e un moment în care, atenție, dolarul american ar putea să slăbească. Cu alte cuvinte, euro să revină către valori mai ridicate în fața dolarului dacă economia americană intră în recesiune. Sigur că temerile din UE privind recesiunea sunt atât de mari încât actuala tendință să continue și dolarul să se întărească.”, a punctat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV. 

Vezi și - Peste 41.700 de locuri de muncă sunt disponibile în România. Alte 520 de joburi, oferite în Spațiul Economic European

Peste 41.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitori necalificaţi, potrivit datelor furnizate de agenţii economici, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis miercuri, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.576), lucrător comercial (2.368) şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.023).

Din cele 41.774 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.753 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (contabil; programator; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; specialist resurse umane etc.), 7.735 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent servicii client; agent de vânzări; vânzător etc), 10.766 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; confecţioner-asamblor articole din textile; conducător auto transport rutier de mărfuri; electrician de întreţinere şi reparaţii etc.), restul de 20.520 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Pe de altă parte, în Spaţiul Economic European sunt 520 locuri de muncă vacante oferite prin intermediul reţelei EURES România. Astfel, în
Belgia sunt disponibile 251 locuri de muncă pentru ospătar şi muncitor necalificat în agricultură, în Olanda - 111 locuri de muncă pentru culegător mere şi pere, culegător cireşe, culegător căpşuni, culegător fructe, muncitor în pepinieră de flori în seră, culegător zmeură şi legumicultor, în Norvegia - 53 locuri de muncă pentru muncitor în producţie, sticlar/ şlefuitor sticlă, sticlar/ artiza sticlă şi manager instalaţii sanitare.

De asemenea, Polonia oferă 32 locuri de muncă pentru zidar, muncitor depozit - operator stivuitor, asistent producţie, operator maşină CNC, lăcuitor/vopsitor, strungar/frezor, sudor MIG/MAG sau gaz, lăcătuş şi operator CNC, Germania - 30 locuri de muncă pentru şofer camion, curier colete şi scrisori, încărcător/ sortator corespondenţă, educator/ educatoare, Irlanda - 20 locuri de muncă pentru îngrijitor persoane, Finlanda - 14 locuri de muncă pentru muncitor în construcţii, dulgher şi sudor, Malta - 9 locuri de muncă pentru coordonator proiecte cercetare şi dezvoltare inovare, farmacist, tehnician proiectant, auditor de monitorizare a conformităţii (PART-CAMO), inginer servicii IT, director de departament şi proiectant Autocad 2d/3d.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel