Chirieac, citat de un raport american: Roșia Montană, o luptă politică

Think-thank-ul american ”Democracy Institute” a realizat un raport de evaluare a perspectivelor economice ale României. Documentul face trimitere la potențialul economic al țării noastre, remarcând totodată eforturile premierului Victor Ponta, comparat cu fostul șef al Executivului britanic, laburistul Tony Blair. Raportul analizează și controversatul proiect Roșia Montană, miza unei ”lupte politice”, așa cum este descris acesta de către analistul politic Bogdan Chirieac, citat de autorii materialului.

”Democracy Institute” este condus de doctorul Patrick Basham, colaborator al unor publicații de prestigiu, precum New York Times sau Washington Post. Think-thank-ul îți efectuează lucrările sub supervizarea unui consiliu, din care fac parte persoane importante ale mediului academic american, precum, Chris Edwards, directorul de studii cu privire la impactul politicilor fiscale al think-tank-ului libertarian Cato Institute, sau Charles Pena, reprezentant al Universității George Washington.

Raportul prezintă, printre altele, situația proiectului minier de la Roșia Montană, cu privire la care urmează să se pronunțe plenul Parlamentul României. ”Democracy Institute” punctează că respingerea proiectului ar trimite un ecou negativ pe piața de capital. ”În termeni economici şi de mediu, proiectul minier este un scenariu «win-win». Proiectul este extrem de important pentru economia unei ţări care de la declanşarea recesiunii în 2009 s-a luptat pentru a atrage investiţii. Dacă decizia parlamentară blochează proiectul, investitorii se vor gândi atent înainte de a investi sume mari în România”.

Documentul vorbește și despre dimensiunea politică a exploatării miniere din Apuseni, găsind drept elocvent în acest sens o analiză lui Bogdan Chirieac.

”Mai degrabă, de la bun început, lupta a fost una 'eminamente politică', potrivit lui Bogdan Chireac, unul dintre analiștii politici de top ai României. El crede că aceste campanii împotriva proiectului minier sunt lipsite de substanță empirică, oponenții neavând atât argumentele economice cât și argumente tehnice. Pe de altă parte, Chirieac argumentează că Roșia Montană a devenit o victimă colaterală a unei lupte la nivel înalt între factorii politici din România”, se arată la pagina 34 a raportului care poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel