China și-a abandonat politica zero-Covid. Va detrona economia Americii în 2023?

China acuză SUA de 'constrângere economică şi intimidare tehnologică'
China acuză SUA de 'constrângere economică şi intimidare tehnologică'

Pe măsură ce China se apropie din ce în ce mai mult de revenirea completă din trei ani de izolare Covid impusă de guvern și de reintegrare în lume, așteptările economice sunt mari.

 

Recentul pivot al Beijingului din strategia strictă zero-Covid – care a sufocat multă vreme afacerile – este de așteptat să injecteze vitalitate în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, anul viitor, scrie CNN.

Blocajele Covid și restricțiile la frontieră au lăsat China nesincronizată cu restul lumii, perturbând lanțurile de aprovizionare și dăunând fluxului comerțului și investițiilor.

Și, în condițiile în care economia globală se confruntă acum cu provocări semnificative, inclusiv penuria de energie, încetinirea creșterii și inflația ridicată, redeschiderea Chinei ar putea oferi un impuls atât de necesar și în timp util, notează CNN.

Dar procesul de redeschidere va fi probabil neregulat și dureros, potrivit economiștilor, cu economia țării într-o călătorie zbuciumată în primele câteva luni ale anului 2023.

Criza imobiliară din China și o potențială recesiune globală ar putea provoca, de asemenea, mai multe dureri de cap în noul an, au adăugat ei.

„Pe termen scurt, cred că economia Chinei va experimenta mai degrabă haos decât progres”, a declarat Bo Zhuang, analist senior la Loomis, Sayles & Company, o firma de investitii cu sediul Boston.

Timp de aproape trei ani, China a păstrat abordarea de toleranță zero față de virus, chiar dacă politica aceasta a cauzat pagube economice fără precedent și frustrare larg răspândită. În 2022, creșterea a încetinit brusc, profiturile companiilor s-au prăbușit, iar șomajul în rândul tinerilor a crescut la niveluri record.

Pe fondul creșterii tulburărilor publice și presiunii financiare, guvernul și-a schimbat brusc orientarea, renunțând efectiv la „zero-Covid”, în luna decembrie.

În timp ce relaxarea restricțiilor este o ușurare mult așteptată pentru mulți, cetățenii și mediul de afaceri sunt nepregătiți și lăsați, în mare măsură, să se descurce singuri.

„În faza inițială, cred că redeschiderea poate declanșa un val de cazuri de Covid care ar putea copleși sistemul de sănătate, diminuând consumul și producția”, a spus Zhuang.

Deja, răspândirea rapidă a infecției a golit magazinele și restaurantele. De asemenea, fabricile și companiile au fost forțate să închidă sau să reducă producția, deoarece mai mulți muncitori se îmbolnăvesc.

Redeschiderea bruscă a Chinei nu este singurul factor care trage asupra economiei. În 2023, experții vor continua să urmărească modul în care factorii de decizie încearcă să repare sectorul imobiliar, aflat în dificultate, care reprezintă aproape 30% din PIB-ul Chinei.

Criza din industrie – care a început la sfârșitul anului 2021, când mai mulți dezvoltatori de renume și-au neplatizat datoria – a întârziat sau oprit construcția de case prevândute în toată țara. Acest lucru a declanșat un protest al cumpărătorilor de case anul trecut, în cadrul căruia oamenii au refuzat să plătească creditele ipotecare pentru casele neterminate.

În timp ce Beijingul a făcut o serie de încercări de salvare a sectorului – inclusiv lansarea unui plan în 16 puncte, în luna noiembrie, pentru a ușura criza creditului – statisticile încă prezintă o imagine sumbră.

Vânzările de proprietăți, în funcție de valoare, au scăzut cu peste 26% în primele 11 luni ale anului 2022. Investițiile în sector au scăzut cu 9,8%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel