Urmărește emisiunea live


China, primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a înregistrat în februarie primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani, importurile înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din 2012, pe fondul majorării cererii pentru materii prime, transmite Reuters.

Exporturile au scăzut neaşteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiştilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autorităţile de la Beijing.

În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.

Analiştii se aşteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, faţă de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.

[citeste si]

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ţinta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităţilor de la Beijing de a atinge o creştere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor impulsionate de îndatorare şi exporturi.

PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depăşind estimările analiştilor, de 6,7%. Aceştia se aşteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.

"Deoarece motoarele tradiţionale de creştere ale economiei - investiţiile şi exporturile - au avut o evoluţie mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendinţa ar urma să continue pe termen mediu", a declarat Rajiv Biswas, economist şef la IHS Global Insight în Singapore.(Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel