EXCLUSIV  China investiții. Competiție pentru piața românească. Meleșcanu: Primul proiect uriaș

Ministrul Teodor Meleșcanu a discutat în exclusivitate la DC News Live despre relația economică dintre România și China.

Meleșcanu a negat faptul că autoritățile române se tem de o relație privilegiată cu China, relație pe care chinezii și-o doresc. Acesta a precizat că ”până nu vom reuși să realizăm câteva proiecte importante rămânem doar la nivelul declarațiilor politice”. Un prim pas, potrivit ministrului de Externe, ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Totodată, Teodor Meleșcanu a mărturisit că România este o ”țară foarte atractivă”, una dintre ”economiile care la ora actuală” are un ritm foarte mare de creștere, iar acest lucru naște o competiție pentru piața românescă.

”Din punctul nostru de vedere în relația cu China, avem un parteneriat economic. În mod evident avem un interes pentru a dezvolta aceste relații. În cursul acestui an a avut loc o mare întâlnire 16+1 la București, pe tema liderilor politici, întâlnirea a fost organizată de PSD și la ea a venit una dintre personalitățile cele mai importante ale Partidului Comunist Chinez, care a condus delegația aici.

Există o dorință din partea autorităților române de a dezvolta relațiile economice cu China. România este o țară foarte atractivă, e una dintre economiile care la ora actuală are cel mai înalt ritm de creștere din Europa, e o țară unde pe baza unui acord politic guvernul a acordat 2% pentru cheltuieli militare. E o piață atractivă. Evident că într-o piață se ciocnesc diverse interese din mai multe zone. Există o competiție pentru piața românească. De multe ori, pe anumite proiecte, ajungi să fi în conflict cu alte societăți interesate în proiectele respective.

Nu există o reticiență, dar ar trebui să ne concentrăm pe câteva elemente cheie, pe câteva contracte cheie care să dea un semnal foarte clar.

Oricât am vorbi despre interesul dezvoltării raporturilor economice cu China, până nu vom reuși să realizăm câteva proiecte importante rămânem doar la nivelul declarațiilor politice. Dacă vom reuși, primul proiect ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, va fi un semnal și pentru China în legătură cu deschiderea pe care o avem”, a declarat Teodor Meleșcanu la DC News Live.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel