Chile: Deputaţii aprobă introducerea unor taxe suplimentare pe cupru şi litiu

Chile este cel mai mare producător mondial de cupru
Chile este cel mai mare producător mondial de cupru

Deputaţii chilieni au aprobat joi un proiect de lege pentru introducerea unei taxe suplimentare pe cupru şi litiu, măsură căreia i se opun guvernul şi industria minieră, notează AFP. Chile este cel mai mare producător mondial de cupru, responsabil pentru un sfert din producţia mondială. 

Producţia de metal roşu reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Proiectul de lege a fost aprobat cu 79 de voturi pentru şi 47 de voturi împotrivă în Camera Deputaţilor, dar trebuie să primească aprobarea Senatului pentru a intra în vigoare. El prevede plata unei redevenţe de 3% asupra vânzărilor de cupru şi litiu, în beneficiul ajutoarelor sociale şi al compensaţiei de mediu în zonele miniere, informează Agerpres.

Guvernul conservator al preşedintelui Sebastian Pinera se opune acestei propuneri a opoziţiei de stânga, iar industria minieră se plânge că este deja supusă unor impozite mari. Ministrul minelor şi energiei, Juan Carlos Llobet, consideră că ţara aplică deja un impozit pe activitatea minieră şi că introducerea unei alte taxe ar pune Chile în dezavantaj în comparaţie cu concurenţii săi.

Această decizie intervine în momentul în care preţul cuprului a atins săptămâna trecută cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, la peste 10.000 de dolari pe tonă.

Conductor eficient de electricitate şi căldură, cuprul este utilizat pe scară largă în sistemele producţie a electricităţii pe baza energiei solare, hidroelectrice, termice şi eoliene. Chile este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume, care este utilizat în baterii pentru maşini electrice şi laptopuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel