CGMB ar putea cere Guvernului trecerea Pădurii Parc Băneasa în domeniul public al municipiului

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) ar putea cere Guvernului trecerea Pădurii Parc Băneasa în domeniul public al Capitalei în scopul reamenajării ca parc, un proiect de hotărâre în acest sens aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

'Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind trecerea parcelelor 8, 11 şi 14 din Unitatea de Producţie UP II Băneasa din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în domeniul public al municipiului Bucureşti, în scopul reamenajării ca parc', prevede proiectul de hotărâre.

Potrivit acestuia, în cazul nerespectării destinaţiei imobilului, el revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Romsilva. Raportul de specialitate arată că, prin adoptarea Hotărârii 17/2013, CGMB a aprobat includerea în domeniul public al Capitalei a imobilului teren Parc Pădurea Băneasa, situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, în suprafaţă de 572.104 mp, înscris în cartea funciară nr. 239094, proprietar fiind municipalitatea.

Înscrierea dreptului de proprietate s-a efectuat în baza prevederilor Legii nr. 716 bis/1930 pentru înfrumuseţarea Capitalei emisă de Regele Mihai I al României, conform cărora Ministerul de Agricultură şi Domenii a fost autorizat să cedeze municipiului Bucureşti proprietatea Pădurii Băneasa în scopul de a fi amenajată ca parc. Ulterior, Romsilva a depus plângere împotriva încheierii de carte funciară la Judecătoria Sectorului 1, fiind deschis dosar în 2015, municipiul Bucureşti având calitatea de pârât.

Printr-o sentinţă civilă din 2017, instanţa a dispus anularea încheierii de carte funciară emise de OCPI şi rectificarea cărţii funciare în sensul radierii înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate privind imobilul situat în Aleea Privighetorilor nr. 39-83, se explică în raportul de specialitate.

Printr-un ordin din 2018 emis de ministrul Apelor şi Pădurilor au fost aprobate Normele metodologice referitoare la criteriile şi modalităţile privind transmiterea unor suprafeţe de fond forestier din administrarea Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale. Conform unor prevederi ale acestor norme, suprafeţele de fond forestier din grupa cu funcţiunea păduri-parc amplasate pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritoriale solicitante se transmit, la solicitarea acesteia, din proprietatea publică a statului şi administrarea Romsilva în proprietatea publică a UAT.

Pădurea Parc Băneasa reprezintă parcelele 8, 11 şi 14 din Unitatea de Producţie UP II Băneasa şi este în grupa cu funcţiunea păduri-parc, se precizează în raport. Pădurea Parc Băneasa este cel mai mare spaţiu verde de pe raza administrativ-teritorială a Bucureştiului şi reprezintă o zonă importantă de recreere şi de promenade pietonale, se mai menţionează în document, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel