CExN PSD. Liviu Dragnea, declarațiile momentului după ședință

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

CExN PSD. Președintele PSD, Liviu Dragnea, face declarații după ședința tensionată din PSD. 

CExN PSD. Liviu Dragnea a venit cu două valize în Parlament. Scandalul ”valiza” a izbucnit chiar înainte de CExN. Președintele PSD spune că sunt doar ”gogoși” și, prin urmare, a venit cu o valiză de gogoși în Parlament. A doua valiză adusă de Liviu Dragnea îl vizează pe președintele Klaus Iohannis. 

CExN PSD. Președintele PSD a anunțat că ședința va fi una tensionată, dar necesară, urmând să se discute subiecte cheie din partid, cum ar fi încercarea unor aleși ai PSD să dea jos Guvernul coaliției PSD - ALDE. 

Liviu Dragnea face declarații de presă după CExN, așa cum a anunțat. 

DCNews vă va transmite LIVE principalele declarații. 

- Este târziu, să începem direct cu întrebările

De ce au fost excluși doar Țuțuianu și Neacșu, având în vedere că au fost 11 care la ultimul CEx au votat împotriva dvs? 

- Ce întrebare inteligentă. Astăzi nu s-a discutat, nu s-au dezbătut, nu s-au făcut propuneri de a fi excluși colegi care au semnat o anume scrisoare sau care au susținut o anume scrisoare. După CExN din septembrie, când s-a decis prin vot să nu se mai continue cu astfel de acțiuni și toată lumea să activeze în partid pentru a susține programul de guvernare național, pentru a susține programele de guvernare locale, pentru a susține legile în Parlament, și aceste lucruri au fost propuse atunci chiar de către cei care au susținut scrisoarea, s-a convenit, la propunerea mea, eu nefiind de acord cu niciun fel de măsură, ca toată lumea să se ocupe de ceea ce trebuie să facă un partid, să sprijine guvernul care pune în practică programul. Din păcate, ulterior, au apărut unele înregistrări de la niște ședințe conduse de dl Adrian Țuțuianu. 

Condamn cu fermitate acest mod de a înregistra ședințele interne din partide, dar acele afirmații ale dlui Țuțuianu au supărat cea mai mare parte dintre membrii de partid, nu numai membrii CEx-ului. Am avut o discuție ieri de câteva ore, 6 - 7 ore,  și toți au fost foarte încărcați și supărați că după acel CExN o parte din colegi au continuat să acționeze împotriva acestui partid. Astăzi, foarte mulți colegi i-au reproșat dlui Țuțuianu afirmațiile, chiar dacă nu sunt de acord și condamn că s-au înregistrat între ei. Dl Țuțuianu a spus că ar putea să-și ceară scuze, dar că-și menține toate afirmațiile. Colegii noștri n-au fost de acord pentru că lucrurile grave spuse acolo nu pot fi șterse cu buretele. 

Și-n cazul lui Marian Neacșu? 

- Lăsați-mă să termin, că tot timpul sunteți nerăbdătoare. După acel CEX, am sperat cu toții că după două trei zile de supărare, oameni să se apuce de treabă. Dl Neacșu să-și exercite efectiv funcția de secretar general al PSD și să acționeze conform statului, pentru organizarea partidului, pentru supravegherea organizării structurilor noastre județene. Tot ceea ce are prevăzut în statut. Din păcate, după acel CEx, dl Neacșu nu a mai ajuns la sediul partidului și nu a mai făcut nicio acțiune de genul acesta. 

- Ni s-a tot spus că sunt chemați parlamentari să adere la un proiect. În ultimele zile, au apărut, din partea Opoziției, oameni care au spus că există o negociere între dl Neacșu și lideri ai opoziției care au fost asigurați că vor avea un număr suficient de voturi de la PSD pentru a vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului  PSD - ALDE. Toate aceste lucruri au făcut ca mult peste două treimi din membri CExN au votat excluderea celor doi colegi. Am spus că nu va fi o zi plăcută, dar au fost măsuri necesare. 

- Vor contesta decizia, e dreptul lor, e firesc s-o facă, dar sper ca toți ceilalți colegi să înțeleagă că obiectivele noastre rămân aceleași și nu mai trebuie să furnizăm subiecte de dezbatere publică care nu au legătură cu programul de guvernare. 

De ce nu a fost exclusă și Firea, care a continuat cu atacurile la dvs.? 

- Orice atac care mă vizează pe mine nu mă face să cer colegilor mei din CEx excluderea cuiva, doar când constatăm că se depășește linia roșie, adică acțiuni care lovesc serios în stabilitatea partidului și a majorității guvernamentale. 

Ce se întâmplă cu ceilalți contestatari? 

- Din punctul meu de vedere nimic rău. Nu au ajuns nici la mine, nici la alți colegi informații despre vreo acțiune care să urmărească racolarea unor parlamentari PSD care să nu voteze legi inițiate de majoritate sau de către Guvern sau să voteze o eventuală moțiune de cenzură a Opoziției. 

Cum stă PSD cu majoritatea? 

- Majoritatea nu va fi influențată, toți colegii au spus, din propria inițiativă, că nu vor vota împotriva Guvernului și legilor inițiate de către majoritatea parlamentară, astea sunt zicerile dumnealor. 

Țuțuianu a declarat că știe că a fost înregistrat de către Codrin Ștefănescu... 

- Nu pot fi de acord cu așa ceva, nu a fost Codrin Ștefănescu la acea întâlnire. Acea întâlnire a fost la PSD Dâmbovița din care Codrin Ștefănescu nu face parte. Cei care au înregistrat au făcut un lucru rău, toți cei care au înregistrat ședințele CExN au făcut un lucru rău, nu sunt de acord cu această manieră, dar nici nu pot fi de acord că cineva îl bănuiește pe Ștefănescu. 

Cu ce ocazie v-ați deplasat în Brazilia? Parchetul, marmura, geamurile, barul din casă v-au fost plătite de Tel Drum, ați cerut dvs sau au venit ei din propria inițiativă? Cum se explică că Tel Drum plătește facturile lunare ale fiului dvs.?

- Eu nu știu ce ați publicat, există niște instituții ale statului de drept, DNA, prietenii dvs., care trebuie să investigheze și să dea răspunsuri, nu am nicio legătură cu acea valiză. Poze cu mine cred că sunt mii, nu știu care unde le ține, nu mă interesează de unde sunt făcute. Tel Drum sau vreo altă companie nu mi-a plătit mie ceva din ce s-a realizat în vreo proprietate de-a mea, niciodată. 

Nici camera majordomului din casa dvs.? 

- N-am majordom. Am înțeles că acolo este vorba despre schița unei clădiri foarte mari, nu am așa ceva. 

De ce ați inclus pe stick fotografii cu glume la adresa președintelui Klaus Iohannis? 

- Nu am întocmit niciun stick. 

În valiza dvs. erau niște documente de pe site-ul nostru, Rise Project. Când vă place și când nu vă place Rise Project? 

- Rise Project îmi place tot timpul. 

În valiza pe care au găsit-o, au primit-o cei de la Rise Project, erau capturi de la mail-uri dintre Petre Pitiș și fiul dvs. Știți să aibă vreo legătură? 

- Nu, dacă sunt mail-uri între Petre Pitiș și fiul meu, e treaba lor.

Fiul dvs îi cerea bani împrumut, ca să nu vă ceară dvs.... 

- Înseamnă că știa că nu-i dau.

Dacă documentele sunt reale, sunt absolut convins că, dacă nu sunt documente care au plecat din DNA ca să ajungă în Teleorman și la Rise Project, că a apărut și teoria asta, dar eu nu cred că cineva din DNA a făcut vreodată așa ceva, trebuie să le investigheze. Sigur că nu au timp să investigheze neregularitățile făcute de Iohannis și ai lui, dar pe astea sigur le vor investiga. 

Spuneați că sunteți supus presiunilor zi de zi, de ce nu v-ați dat demisia? 

- Pentru a nu bloca obiecte majore, asumate de mine și de colegii mei din 2016. Se pare că partidul consideră, în marea lui majoritate, că trebuie să ducem la capăt ceea ce am stabilit, discuțiile avute cu sute de primari, cu alți colegi de partid, cu simpatizanți de partid, m-au făcut să decis că aceste lucruri trebuie duse la capăt, altcineva nu le va putea duce. Nici nu doresc altui coleg să aibă inconștiența mea să se lase ciuruit în felul acesta. 

Au fost nemulțumiri față de Ion Mocioalcă și alții în legătură cu organizațiile pe care le conduc... 

- Au venit 35 -37 de primari de la Caraș-Severin. Vom discuta chestiunile legate de diferite organizații, nu neapărat de a schimba pe cineva, pentru a afla starea reală a organizației și care sunt măsurile cele mai bune pentru ca acea organizație să funcționeze. Va trebui să discutăm deschis, cu argumente, față-n față despre fiecare caz în parte. 

A fost stabilit cum CExN pentru remanieri? 

- Vom face săptămâna viitoare CEx al PSD pentru remanieri, după ce se întoarce și doamna prim-ministru, ne vom pune de acord și vom stabili ziua exactă. Îl susțin pe Tudorel Toader, revocarea lui Augustin Lazăr trebuie dusă la capăt, din ceea ce a prezentat dl Toader și din ce a ieșit ulterior în presă, dintr-o altă valiză, cred că lucrurile acolo sunt mult mai grave, vorbim de unu sau doi oameni, numiți prin decret prezidențial, după ce clasaseră niște dosare pentru cel care i-a numit în funcție. Cred că e și o problemă de încălcare a legii, nu sunt specialist și nu mă pricep, chiar dacă se încearcă să se acopere acesta scandal cu o valiză, cu două valize. Procedura declanșată are susținerea noastră, ceea ce a prezentat, în 20 de puncte, sunt lucruri corecte. 

Vă amintiți că anul trecut Marian Neacșu era alături de dvs în fața DNA și vă susținea? 

- Da, nu numai el. Pentru mine nu a fost o zi plăcută astăzi, PSD nu e un partid de maimuțe, cum a spus dl Țuțuianu, e cu oameni cu personalitate puternică și o știți foarte bine, sunt oameni care nu pot fi luați de nas să li se spună cum să voteze, membrii CExN nu pot fi constrânși să voteze într-un anume fel, nu a fost o problemă a mea, ci o solicitare fermă din partea tuturor care au votat, argumente au fost spuse în acea discuție lungă de ieri. 

CExN, comitet al execuților? 

- Eu consider că CExN încearcă să mențină PSD pe direcția pe care a pornit și să ajute PSD să reziste la atacurile din interior și din exterior, nu cred că CExN a mai exclus pe cineva în ultima perioadă, ultima excludere de care țin minte e a lui Valeriu Zgonea, atunci am ieșit din sală, acum nu am mai ieșit, pentru că a fost o măsură necesară. Știu că sunt amândoi supărați și încărcați de dușmănie și de sentimentul că poate li s-a făcut o nedreptate. Dacă au maturitate, înțelepciune și dacă ce au spus în intervențiile lor a fost adevărat, atunci își vor lua termen să se gândească că poate ceilalți colegi nu toți au  greșit și nu toți și-au bazat decizia pe informații greșite sau incomplete. E decizia lor cum vor acționa în continuare, dar, dacă ce au spus în CExN e adevărul, vor acționa într-un anume fel, dacă nu, înseamnă că ce ne-au spus nouă sunt minciuni. 

- Fiecare trebuie să-și facă treaba unde este pus, trebuie să facă ce a promis, asta trebuie să fie principalul obiectiv. 

Când v-ați văzut ultima oară cu Petre Pitiș? 

Cred că sunt mai mult de 10 ani. 

Despre conducerea ASF

Le-am spus colegilor că-l susțin pe Viorel Ștefan, astăzi colegii mei au ridicat o problemă umană: Lui Leo Badea i s-a cerut anul trecut să-și depună candidatura pentru funcția de președinte ASF, renunțând la mandatul de parlamentar, dându-i-se asigurări că va fi susținut și pentru următorul mandat, mandat plin. Vom mai avea o discuție mâine dimineață, dar este o situație delicată. 

Viorel Ștefan, ce se întâmplă cu el

Are susținerea pentru multe lucruri. Singurul reproș e că nu a fost hotărât pe ce drum sau pe ce cale să meargă în carieră, dar îl apreciez foarte mult. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel