CExN PSD. Liviu Dragnea, declarațiile momentului: N-am ca obiectiv esențial să candidez

Liviu Dragnea face declarații după CExN al PSD. 

Liviu Dragnea:

Bani pentru autostrăzi

La CExN am aprobat un document important cu privire la măsurile ce vor fi adoptate de Guvern și Parlament în această toamnă. Va fi o muncă asiduă. Documentul e foarte mare, îl vom tot prezenta în perioada următoare. Vor fi făcute primele investiții majore prin parteneriatul public privat: autostrada București - Brașov, Autostrada Sudului, Târgu Neamț - Iași - Pașcani - Ungheni.

Pentru stațiuni balneare

De asemenea, am adoptat o măsură importantă, la care lucrăm de ceva timp, un program de revitalizare a stațiunilor balneare, un miliard de euro vor fi investiți. Va fi creat un fond la care vor avea acces agenții economici care operează în acele stațiuni.

Voucherele de vacanță, prelungite

Prelungim existența voucherelor de vacanță. De la anul era prevăzut să se tranforme în bani, rezultatele, răspunsul au fost foarte bune. Vor fi prelungite pentru cel puțin următorii doi ani de zile.

Pesta porcină, despăgubiri, calcul schimbat

Am discutat și despre pesta porcină, dl ministru ne-a dat câte un stick cu măsurile adoptate și cele care urmează să se adopte. Le-am solicitat ca despăgubirile pentru gospodăriile de la care au fost sacrificați porci să nu se acorde la greutatea animalului din momentul respectiv. Trebuie să stabilească până luni care este greutatea estimată și la acea greutate să fie dați banii. 

Până la începutul săptămânii viitoare vor fi găsite pachete asiguratorii pentru angajații care au rămas pe drumuri, ce lucrau în fermele de porci. 

Referendum, 7 octombrie

Am mai vorbit despre referendum, am dat un vot de susținere politică a acestui obiectiv și am stabilit data la care e bine să fie organizat, am stabilit asta pentru a se da votul în senat, s-a stabilit pt 7 octombrie, data referendumului privind familia. 

La CExN a fost o solicitare a doamnei Gabriela Firea de demitere a doamnei ministru Carmen Dan. A fost o solicitate, un vot, cu excepția unui vot, toți colegii s-au opus. 

În grupurile parlamentare și la CExN s-a discutat despre necesitatea de a fluidiza circuitul de avizare. România nu mai poate sta prizionera unor funcționari, unii de bună credință, alții de buni credință. S-a cerut ferm rezolvarea rapidă a acestei probleme. Oricare ministru care se vorbește se referă la blocajele din structuri. 

OUG pentru a anularea protocoalelor

S-a vorbit despre protocoale. I s-a cerut doamnei Viorica Dăncilă ca Guvernul să adopte urgent o OUG prin care să anuleze protocoalele și efectele protocoalelor. Eu, dl Tăriceanu și dl Mircea Drăghici avem deja un proiect depus în Parlament, se poate inspira de acolo. Două treimi de magistrați cu dosare penale ridică semne de întrebare cu privire la deciziile acestora. 

Despre PNDL, suntem deja la PNDL 2, din analiza făcute de Ministerul Dezvoltării, merge foarte bine, solicitarea e undeva la 2,7 miliarde de lei în plus până la sfârșitul anului, cea mai mare parte a banilor vor fi asigurați acum la rectificare, iar următoare la următoarea rectificare. 

Ați decis că nu veți candida la alegeri prezidențiale, ați candida cu dl Călin Popescu Tăriceanu? 

Am discutat și ieri, le-am spus și astăzi colegilor că, în opinia mea, trebuie să adoptăm hotărârile să avem un candidat comun la alegerile prezidențiale. Nu am stabilit să nu fie de la PSD. De principiu, am avut această discuție cu dl Tăriceanu. Trebuie să decidem ce facem și la alegerile europarlamentare, ar fi dificil să mergem separat, iar, într-un termen rezonabil vom vedea care va fi candidatul. Nu puteam să stabilim astăzi cine va fi acel candidat, nici nu era eficient să vorbim astăzi despre asta. Eu am spus că nu am ca obiectiv esențial în viață să candidez la alegerile prezidențiale, sunt foarte importante, dar noi nu trebuie să ne lăsăm scoși de pe linia pe care am pornit. 

Nu am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidențiale, nu s-a schimbat nimic între timp și nu cred că se va schimba. Cel mai important lucru este să nu mai fie președinte Klaus Iohannis. Nu am vrut să candidez, nici acum nu vreau, nu cred că va apărea un motiv celest să mă facă să candidez. 

Veți face o remaniere în perioada următoare? 

Nu s-a discutat despre asta, dacă doamna premier va considera necesar, ne va prezenta, ne vom întâlni și vom lua decizia. 

Nu s-a discutat despre nemulțumiri față de dl Meleșcanu, dar i s-a solicitat doamnei premier ca să-i ceară dlui Meleșcanu să demareze procedurile de rechemare în țară a lui George Maior, procedura înseamnă premier - ministru - președinte. 

Despre conflictul deschis cu Firea

În CExN eu n-am primit nicio critică de la doamna Firea sau de la altcineva, susținerea sau nesusținerea mea pentru Carmen Dan sau alt ministru nu are importanță. Vot în unanimitate nu mai poate pune în discuție că doamna Carmen Dan nu a fost demisă pentru că susțin eu. Eu încerc să-i înțeleg supărarea doamnei Firea, eu am propus-o la Capitală, eu am susținut-o, sigur, are un merit mai mult decât major că a fost aleasă, nu o să mă auziți că o să o critic, sper că va trece peste această supărare. După părerea mea, e cam mult pentru un prefect să fie subiect de discuție vreme de trei ore în CExN. 

Prefectul, cel puțin acum, nu e o funcție politică. I-am solicitat doamnei premier să facă o analiză. Să nu uităm că au fost proteste generate de niște oameni foarte bine organizați și violenți, cărora li s-au alăturat oameni de bună credință. E ciudat că nu se face nicio anchetă asupra acelor turbulenți, care au bătut jandarmi, au dat foc mobilierului, au aruncat cu pietre în jandarmi. Nici nu cred că trebuie să avem o discuție trei ore despre un prefect, repet. 

Eu spun foarte clar, Jandarmeria a acționat corect, vorbeam despre intenția de a fi preluată prin forță o instituție importantă a României, Guvern. 

Eu nu stau să-i pregătesc lui Carmen Dan intervențiile din CEx. 

Toți, în CEx, am convenit că avem alte obiective și am decis că putem trece peste supărări și orgolii, chiar avem lucruri de făcut, să continuăm ce avem de făcut. 

Le susțin pe amândouă - Firea și Andronescu- din punctul meu de vedere personal pentru viitoarele funcții. 

Am văzut astăzi, în timpul CEx-ului că au apărut știri că am fost înjurat în CEx, s-a târât pe jos cu mine. Cu vreo 19 minute înainte să aibă loc intervenția lui Firea a și apărut informația că s-a dezlănțuit în CEx. Partidul merge înainte în formula asta - cu mine fără un pas în spate.   

Suspendarea președintelui Iohannis e deocamdată într-un picior. 

Care este supărarea lui Firea? 


S-a dedus în presă că ce a spus Carmen Dan a fost o învinovățire a prefectului Capitalei. Din păcate, o parte a presei a spus că a aruncat pe prefect, deci Gabi Firea are o problemă. 

Asta m-a durut, dar nu-i adevărat - că blochează el proiectele pentru București, așa cum l-a acuzat Firea. 

Despre Maior

Cred că ar trebui rechemat că are multe explicații de dat despre protocoale. Pozițiile avute în SUA depășesc atribuțiile unui ambasador, nu e politic. 

L-a găsit pe prag, de ce să nu-l cred, e prietenul meu. L-a lăsat unul care are curaj și s-a săturat, sigur a fost unul din interior. 

Am jucat mult la nuntă, nu la aia cu diaspora, că la aia n-am fost, așa se dăduse la știripesurse că la nunta lui Ștefan era melodia aia. 

Despre amnistie se tot discută. I-am cerut doamnei ministru să se consulte cu colegii din Guvern și să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca oamenii condamnați pe nedrept sau pe probe și instrumentări ale unor dosare folosind proceduri ilegale să aibă șansa să nu mai fie condamnați. Nu știu dacă va fi amnistie, dar România are această problemă pe masă, nu va putea fi ascunsă, ne facem rău ca națiune dacă încercăm să o punem sub preș. Lucrurile nu pot rămâne așa, nu putem doar să ne văităm. 

Cineva mi-a zis ieri că Televiziunea Română are un protocol cu DNA. Cine ar trebui să ne spună dacă informația e adevărată. De ce ar trebui să fie un protocol secret.

------ 

UPDATE: Se pare că Liviu Dragnea nu va face acum declarații, ci după discuția cu grupurile parlamentare.

La declarații a ieșit, în schimb, Gabriela Firea, care a fost extrem de tăioasă.

Președintele PSD urmează să facă declarații după discuții intense în ședința liderilor PSD. DCNews transmite declarațiile lui Liviu Dragnea. 

În CExN al PSD au avut loc momente tensionate. Gabriela Firea i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. PSD a votat împotriva acestei solicitări. Liviu Dragnea a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale. Președintele PSD a mai subliniat că PSD - ALDE vor avea candidat comun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel