EXCLUSIV  CExN PSD. CÂȘTIGĂTOR Dragnea - Tudose. Armă FULGERĂTOARE

După ce ședința Comitetului Executiv Național (CExN) a Partidului Social Democrat a avut loc joi, toată lumea s-a întrebat cine a ieșit câștigător - Mihai Tudose sau Liviu Dragnea.

Mihai Tudose a avut arma fulgerătoare, în sensul că a jucat cu demisia pe masă, moment în care social-democrații și-au dat seama că o astfel de acțiune nu ar fi bună, pentru că ar duce la pierderea guvernării. Totuși, nici PSD-iștii nu au cedat din prima și, până la urmă, s-a mers încet-încet către o soluție negociată în care să se poziționeze Liviu Dragnea drept mediator al conflictului. Adică partidul a cerut ca Sevil Shhaideh și Rovana Plumb să râmână în Guvern, dar Liviu Dragnea, din motive de stabilitate, a rugat să se renunțe la scutul făcut în jurul lor.

În felul acesta, Mihai Tudose câștigă bătălia de etapă, dar nu într-o manieră care să-l pună la colț pe celălalt și în care nu dorește să-și ostilizeze electoratul PSD-ist pentru că o manevră de felul "fac orice pentru a da penalii afară din partid" ar fi aruncat în aer electoratul PSD-ist.

În locul lui Sevil Shhaideh, se pare că va fi împins Marcel Ciolacu, lucru care ar putea fi o soluție bună pentru Liviu Dragnea. Pentru Mihai Tudose este bine că Sevil Shhaideh, omul liderului PSD, a fost scos din Guvern. Pe de altă parte, lumea are nevoie de banii distribuiți de Marcel Ciolacu, ministerul Dezvoltării având importanță crucială. Din această perspectivă, ambele tabere câștigă.

Însă, pe termen lung, se poate vorbi despre două părți care să se asocieze și s-o lichideze pe a treia. Rămâne un echilibru în care apar trei centre de putere, oricând fiind posibile atacuri și alianțe.

Să nu uităm că mai este un CExN, se vor mai vedea raporturile de forțe, dar pe termen lung, Guvernul are de dat salariile mărite care au fost promise, are de trecut iarna. Dacă va fi o iarnă ușoară, iar economia va merge și lumea își va primi salariile, Mihai Tudose iese întărit. Oamenii vor rămâne cu ideea că 'pe vremea lui Tudose au crescut salariile'. Astfel, ar putea încerca să-l debarce pe Liviu Dragnea, fie și printr-un sondaj. Să nu uităm că va fi an preelectoral și am putea avea cifre de felul Mihai Tudose - 47%, Liviu Dragnea - 21%. Actualul premier poate solicita vot de încredere pentru a reprezenta partidul la alegeri, pentru că mai ușor crești de la 47% decât de la 21%. Dar dacă din iarnă nu se va ieși bine, dacă nu se vor da salarii, vina va fi aruncată pe Mihai Tudose.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel