Statutul judecătorilor şi procurorilor. Cererea lui Iohannis, respinsă de Camera Deputaţilor

Mihai Ciobanu / 09 iul 2018 / 21:55 Salveaza PDF Comentarii
Parlament
Parlament

Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu referire la modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind înregistrate 173 de voturi "pentru", 61 "împotrivă" şi o abţinere. 

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, "deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională. 

"Senzaţia mea este că domnul preşedinte avea pregătită o astfel de sesizare şi, dacă tot a făcut materialul, hai să nu-l piardă şi să-l trimită la Parlament. Punctele 1, 5, 15, 22, 23 şi 24 au fost supuse controlului Curţii Constituţionale şi în final, după ce au fost făcute astfel de controale, au fost declarate constituţionale.

Nu ştiu de ce, chiar dacă ar avea voie să sesizeze aspecte de neconstituţionalitate, mai bagă şase puncte care au fost deja tranşate de Curte ca fiind constituţionale. Ţinând cont de aspectul că legea a fost supusă de trei ori controlului de constituţionalitate, de fiecare dată făcându-se corecţiile necesare, textele au fost declarate constituţionale, forma finală, propunem respingerea cererii de reexaminare. (...) Punctele 18, 23 nu se încadrează nici în aspectele de legalitate sau aspectele de oportunitate", a spus Nicolicea luni la dezbaterea cererii în comisie. 

Cererea de reexaminare urmează să fie supusă dezbaterii şi votului în Senat, care este for decizional pentru aceasta.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28