EXCLUSIV  Cercel: Dorința României de a avea 'cel mai mic preț din Europa' se dovedește a fi, de fapt, o mare problemă

Prof. dr. Streinu-Cercel, la dezbaterea DC Media Group
Prof. dr. Streinu-Cercel, la dezbaterea DC Media Group

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a vorbit la dezbaterea online marca DC Media Group - 'Noua strategie farmaceutică europeană - provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România' - despre cum dorința României de a avea 'cel mai mic preț din Europa' se dovedește a fi, de fapt, o mare problemă.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, a declarat la dezbaterea online - 'Noua strategie farmaceutică europeană - provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România' - că 'ne mișcăm relativ încet cu privire la cadrul organizatoric. Lucrurile le-aș dori mai accelerate.'

'Așa cum vorbim de medicamentele care nu au ieșit încă de sub patent, vorbim în același timp de medicamentele care au ieșit deja de sub patent și pentru care trebuie să schimbăm un pic legislația.', a afirmat apoi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel: Cel mai mic preț din Europa se dovedește a fi foarte păgubos

Prof. dr. Streinu-Cercel a dat un exemplu relevant, în contextul discuțiilor, spunând că 'o problemă majoră în momentul de față, o piedică, este faptul că dorim să avem cel mai mic preț din Europa. Acest cel mai mic preț din Europa se dovedește a fi foarte păgubos.'

Astfel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senat consideră că 'va trebui să gândim altfel la modalitatea în care facem prețul acestor medicamente și să nu ne mai uităm atât la ce fac nemții, francezii, etc. Să ne mai uităm și la interesele noastre vizavi de sănătatea oamenilor pe care îi avem de coordonat. Ca atare, cred că această politică trebuie revăzută în totalitate pentru a da o șansă pacienților din România de a avea acces neîngrădit la medicație.'

Urmărește dezbaterea DC Media Group 

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania.ro, Spectacola.ro și DCNewsTV, organizează pe 3 IUNIE 2021, în intervalul orar 11:00 - 14:00 dezbaterea ONLINE: ”Noua strategie farmaceutică europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”.

Context

Un proiect privind strategia farmaceutică a blocului comunitar se află în lucru, la Parlamentul European. Raportul Comisiei Europene asupra acestei strategii a definit, deja, câteva direcții de acțiune: asigurarea accesului la medicamente și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (în domeniile rezistenței antimicrobiene și bolilor rare, de exemplu); sprijinirea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice; îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și reacție la criză, abordarea deficitului de medicamente.

Europa a reacționat cu putere la provocările pandemiei COVID, dar criza a arătat și punctele slabe ale sistemelor de sănătate, avertizează raportul Comisiei, care solicită Uniunii să ia măsuri adecvate pentru a consolida sistemul sanitar.

Noua strategie farmaceutică va fi unul dintre pilonii Uniunii Europene a Sănătății, care poate răspunde la deficiențele de lungă durată în domeniul medicamentelor, cum ar fi accesibilitatea, dar și penuria de medicamente, poate sprijini cercetarea și inovarea aliniate cu nevoile pacienților și ale sistemelor de sănătate. La 30 martie 2021, Comisia Europeană a publicat Foaia de parcurs privind revizuirea legislației farmaceutice generale.

Temele de dezbatere de astăzi sunt: Care este poziția țării nostre privind noua strategie?; Ce face România pentru a crește accesul pacienților la medicamente?; Ce schimbări legislative sunt necesare pentru a răspunde solicitărilor în domeniu?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel