Centrul Național pentru Informații Financiare, o nouă instituție de stat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să înfiinţeze Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, care va fi organizat la nivel de direcţie generală, se arată într-un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul instituţiei. 

'Proiectul de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri în domeniul administraţiei publice are ca obiect înfiinţarea în cadrul aparatului central al Ministerului Finanţelor Publice a Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare, structură fără personalitate juridică organizată la nivel de direcţie generală, prin schimbarea denumirii Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei şi preluarea activităţii în domeniului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi a posturilor şi personalului aferent acestei activităţi, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, atât aparatul central, cât şi unităţile subordonate, de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi de la Comisia Naţională de Prognoză', se arată în Nota de fundamentare. 

Potrivit acesteia, necesitatea reunificării tuturor activităţilor din aria tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru domeniul financiar-fiscal într-o singură direcţie la nivelul ordonatorului principal de credite este susţinută de complexitatea sistemului informatic şi specificitatea aplicaţiilor informatice incluse în acesta (sute de aplicaţii, sute de puncte de prezenţă), numărul de entităţi ale administraţiei publice şi de entităţi private deservite, întinderea teritorială, numărul în creştere de proiecte majore de dezvoltare a sistemului informatic şi cu termene limită de finalizare, impuse de cerinţele UE, Banca Mondială, FMI, acte normative, cerinţe de eficientizare a activităţilor compartimentelor MFP şi structurilor din subordine, cerinţe de îmbunătăţire a serviciilor oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri etc. 

Tratare unitară a TIC

Prin înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare se va asigura tratarea unitară a domeniului TIC la nivelul întregii organizaţii a Ministerului Finanţelor Publice. 

'Astăzim în jur de 800 de specialişti (TIC) din teritoriu sunt utilizaţi doar în procesul de administrare a sistemului informatic. Utilizarea acestor specialişti în fazele de analiză, proiectare conduce la diminuarea costurilor cu realizarea sistemului informatic, în condiţiile în care, în teritoriu se pot recruta specialişti (TIC), cu costuri sub cele necesare în marile centre industriale. Nivelul de salarizare a specialiştilor TIC existenţi în teritoriu va fi aliniat la nivelul specialiştilor TIC din aparatul central', menţionează sursa citată. 

Conform documentului, vor scădea costurile de exploatare prin folosirea comună a elementelor de tehnologie (echipamentele de calcul şi comunicaţii, software-ul de sistem şi aplicativ, datele), relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy