Centrală în cogenerare pe platforma Oltchim. ANRE şi-a dat acordul

Facebook Chimcomplex S.A. Borzeşti
Facebook Chimcomplex S.A. Borzeşti

ANRE a aprobat construirea unei noi centrale pe platforma Oltchim. 

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat acordarea de autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi energetice cu 97 MW, una dintre ele fiind pe platforma Oltchim, potrivit unui comunicat. 

Astfel, Chimcomplex va construi, la Râmnicu Vâlcea, o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă cu o capacitate de 46,2 MW, care va fi amplasată pe platforma fostului combinat Oltchim. 

Autorizaţia are termen de valabilitate 30 de luni.

Alte autorizaţii au fost emise de ANRE pentru centrale fotovoltaice în judeţele Mehedinţi şi Bacău.

Reprezentanţii ANRE precizează că vor continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice şi publică, în mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situaţia actualizată a puterilor instalate, scrie Agerpres.

Combinatul Chimcomplex a închis în august producția industrială de la Borzești din cauza scumpirilor la energie

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunțat la jumătatea lunii august că închide temporar activitatea de producție în cadrul platformei industriale Borzești pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18 august 2022, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale, potrivit unui anunț de pe Bursa de Valori București (BVB).

Conform anunțului, contractele individuale de muncă ale salariaților afectați de încetarea temporara a activității au fost suspendate în această perioadă, aceștia urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile si contractului colectiv de muncă.

Chimcomplex Borzești a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de euro), acesta fiind cu 40% mai mic față de rezultatul din primul semestru al anului trecut, de 282,6 milioane lei (57,7 milioane de euro).

Cifra de afaceri a companiei a crescut însă la 1,222 miliarde lei (247 milioane de euro), comparativ cu 1,1 miliarde lei (233 milioane de euro), în primul semestru din 2021.

Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Creșterea prețurilor cheltuielilor, mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora a fost mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex, spune compania.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obținându-se un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

„Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale”, au declarat reprezentanții companiei. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel