Celulele cerebrale care mor în boala Parkinson, descoperite de cercetători

Celulele cerebrale care mor în boala Parkinson au fost descoperite de cercetători / Foto: Pixabay, de Colin Behrens
Celulele cerebrale care mor în boala Parkinson au fost descoperite de cercetători / Foto: Pixabay, de Colin Behrens

Specialiștii au descoperit care sunt celulele cerebrale care mor în boala Parkinson.

Echipa condusă de neurobiologii Tushar Kamath şi Abdulraouf Abdulraouf de la Institutul Broad a studiat celule cerebrale de la indivizi care au murit din cauza bolii Parkinson, şi le-au comparat cu cele ale oamenilor care nu au fost afectaţi de această boală, scrie Ziarul de Iași, citând Science Alert. 

Astfel, aceștia au descoperit un grup de celule "extrem de sensibile" la degenerare, care ar putea fi candidați de primă mână pentru o intervenție terapeutică. De asemenea, studiul a făcut lumină asupra modului în care riscul genetic se manifestă probabil pentru a produce boala Parkinson.

Pierderea neuronilor dopaminergici din partea mezencefalică numită substantia nigra (substanța neagră) este un semn patologic distinctiv al bolii Parkinson. Deși nu toate celulele dopaminergice ale creierului mor, încă nu se cunosc cu precizie caracteristicile moleculare care fac ca unii neuroni să fie mai vulnerabili la boală decât alții.

”Cartografierea” neuronilor

Echipa de cercetători din spatele acestui ultim studiu și-a propus să izoleze și să cartografieze mii de neuroni individuali din creierele unor persoane care au murit din cauza bolii Parkinson sau a demenței cu corpi Lewy, o formă mai puțin cunoscută de demență care poate apărea singură sau împreună cu alte afecțiuni cerebrale.

Kamath şi colegii săi au studiat aproximativ 22.000 de celule cerebrale izolate din mostre de ţesut provenite de la 10 indivizi care au murit fie din cauza Parkinson, fie din cauza demenţei, dar şi de la opt indivizi care nu au fost afectaţi de niciuna dintre boli. Astfel, au fost identificate 10 subtipuri diferite de neuroni producători de dopamină în substantia nigra, fiecare identificabil prin profilul activităţii genetice. 

Un grup de neuroni a ieşit în evidenţă, însă, pentru că lipsea din creierul tuturor celor care au avut Parkinson. La o cercetare mai atentă, aceștia au descoperit că procesele moleculare legate de moartea celulară în alte boli neurodegenerative au fost intensificate în acest grup special de neuroni dopaminergici și au identificat exact locul unde se află de obicei celulele: în partea inferioară a substanței nigra pars compacta.

Astfel, cercetătorii cred că ar putea reprograma celule în laborator şi să le transforme în neuroni producători de dopamină, pentru a crea un medicament regenerativ pentru pacienţii care au Parkinson. 

Astfel, cercetătorii cred că ar putea reprograma celule în laborator şi să le transforme în neuroni producători de dopamină, pentru a crea un medicament regenerativ pentru pacienţii care au Parkinson. 

Ce este boala Parkinson și cum se manifestă 

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă caracterizată prin mișcări incontrolabile, cum ar fi tremurături, dificultăți de vorbire și probleme de echilibru care se agravează în timp. Este cauzată de deteriorarea celulelor nervoase care produc dopamină, un mesager chimic care reglează starea de spirit și mișcările corpului, potrivit Mayo Clinic.

În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, este posibil ca fața pacientului să nu arate prea multe semne sau deloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel