Cele mai eficiente trucuri pentru a curăța alama

Fotografie de la Vlad Alexandru Popa/ Pexels
Fotografie de la Vlad Alexandru Popa/ Pexels

Cum să curățați alama pentru a vă face obiectele mai frumoase? Citiți articolul nostru și veți descoperi cele mai eficiente remedii naturale și pentru curățarea casei, care vă vor ajuta să faceți alama să strălucească. Fără efort și fără a folosi chimicale!

Alama este unul dintre cele mai populare metale datorită culorii sale intense care amintește de cea a aurului. Cum să o cureți bine pentru a o face să strălucească? Iată sfaturile noastre!

Ce este alama

Alama este un aliaj de cupru și zinc care este folosit în mobilier, la ferestre, la fabricarea instrumentelor muzicale și chiar în cele mai la modă bijuterii ale momentului!
Este foarte rezistent și robust, totuși agenții externi precum aerul sunt capabili să-l oxideze. Când alama se oxidează, aceasta devine acoperită cu o patină închisă la culoare care o privează de strălucirea sa extraordinară. 

Va fi nevoie de puțină răbdare pentru a o curăța, dar cu aceste sfaturi rezultatele vor fi cu adevărat uimitoare și rapide.

 

Ce trebuie să știți înainte de a curăța alama

Continuând să citești vei descoperi toate secretele și remediile cele mai îndrăgite de bunicile noastre pentru a curăța și lustrui toate componentele din acest  metal din casa ta.

Iată o regulă care este întotdeauna valabilă atunci când vorbim despre alamă: nu folosiți niciodată vată de oțel, șmirghel sau perii dure la curățare pentru că riști să strici alama pentru totdeauna zgâriind-o.

Ceea ce ai nevoie pentru ca alama să strălucească din nou este o cârpă moale, mănuși pentru a nu vă păta degetele, bureți neabrazivi și bineînțeles puțină răbdare!

 

Cele mai bune soluții pentru curățarea alama

Potrivit AL Femminile, renumitul săpun de Marsilia. Cu siguranță cunoașteți acest săpun delicat și parfumat, și foarte activ, capabil să îndepărteze oxidarea din alamă. O poți face  simplu prin scufundarea obiectelor din acest metal într-un lighean cu apă fierbinte cu câțiva fulgi de săpun de Marsilia înăuntru.

După ce ați înmuiat alama în săpun timp de cel puțin 15 minute, aceasta trebuie clătită și apoi uscată cu mare grijă, evitând să rămână eventuale picături de apă pe alamă.

Un alt remediu eficient pentru curățarea alamei este sucul de lămâie amestecat cu oțet. După ce combinați cele două ingrediente, trebuie să frecați alama cu un burete înmuiat în amestec. Rezultatul este cu adevărat rapid, în câteva minute alama revine la strălucirea de odinioară și începe să strălucească din nou. 

Chiar și bicarbonatul de sodiu vă va permite să curățați alama: doar dizolvați-o în apă până obțineți o consistență moale și cremoasă pe care să o aplicați direct pe obiect. 

Ar trebui lăsat să acționeze câteva minute și apoi clătit cu grijă. După ce vă curățați obiectele din alamă, din când în când, faceți o lustruire mai intensă și de durată folosind unul dintre numeroasele produse specifice de pe piață capabile să îndepărteze oxidul și murdăria fără a zgâria suprafețele din alamă.

 

Cum să curățați alama veche și grav deteriorată

Alama antică este și mai dificil de curățat, deoarece este adesea formată din suprafețe bogate în incrustații și reliefuri în care tind să se depună murdăria și oxidul.

Acest tip de alamă revine să strălucească dacă îl scufunzi într-un lighean cu apă fierbinte în care ai dizolvat o mână de bicarbonat, periând cu grijă soluția pe fiecare parte a obiectului de alamă.  Cu ajutorul unui periuțe de dinți înmuiată în bicarbonat, frecați fiecare bucățică a obiectului de alamă.

Acest produs este cu adevărat eficient și face o treabă grozavă! După aceea, pentru a finaliza operațiunea, puteți clăti cu atenție și apoi usca alama cu o cârpă moale pentru a evita formarea de halouri și pete.


După cum puteți vedea, aveți la dispoziție multe produse pentru eliminarea oxidului de metal, dar în niciun caz nu utilizați niciodată acidul muriatic deoarece în contact cu alamă provoacă formarea de fum nocivi și poate provoca o reacție foarte periculoasă.

 

Lustruirea alamei

După îndepărtarea oxidării și curățarea perfectă a alamei, este timpul să o lustruiți pentru a o face strălucitoare. Poți lustrui alama cu ulei de in pe care îl cumperi de obicei de la o farmacie. Nu numai că vei elimina petele, dar vei acoperi alama cu o patina protectoare care va menține oxidarea departe pentru mai mult timp și își va păstra strălucirea.

De asemenea, pentru a lustrui alama, puteți folosi un amestec de lămâie, sare, oțet și bicarbonat de sodiu. Cele 4 ingrediente deja foarte utile pentru curățarea alamei, toate împreună, pot realiza o acțiune de lustruire deosebit de eficientă și de durată.

Doar stropiți suprafața de tratat cu acest amestec și lăsați-l să acționeze 20 de minute. Apoi va trebui să clătiți bine alama cu apă caldă și să uscați în fiecare punct. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel