Cel mai negru scenariu pentru Ciolacu și PSD în rotativa cu PNL. Chirieac: Factorul de instabilitate este Klaus Iohannis

foto: Inquam Photos / George Călin
foto: Inquam Photos / George Călin

La finalul lunii mai va avea loc celebra „rotativă” la guvernare între PNL și PSD. Astfel, funcția de premier va fi preluată de social-democrați, ca urmare a acordului dintre cele două partide, iar Marcel Ciolacu, liderul PSD, îi va lua locul actualului premier liberal Nicolae Ciucă.

Însă postul de televiziune România TV a prezentat un scenariu în care președintele Klaus Iohannis ar putea încerca să declanșeze o luptă pentru putere în PSD prin nominalizarea unui alt candidat la funcția de premier din partea PSD. Un nume vehiculat este cel al lui Sorin Grindeanu. 

Acest lucru ar însemna însă ieșirea PSD de la Guvernare. Cu explicația vine analistul politic Bogdan Chirieac:

„A mai făcut surprize domnul Iohannis, dar în cazul de față nu mă aștept la mari surprize. Chiar și o eventuală desemnare a lui Sorin Grindeanu ar fi refuzată de partid nu de el. Partidul este condus de jure și de facto de Marcel Ciolacu. Influența unui alt lider în partid este mică. 

Dacă va încerca așa ceva Klaus Iohannis cu siguranță PSD va ieși de la guvernare. Să nu uităm că un am mai târziu vor începe alegerile”, a precizat Bogdan Chirieac.

Acesta a fost întrebat dacă nu cumva PSD ar încerca să forțeze ieșirea de la guvernare în contextul alegerilor prin evitarea de a prelua o guvernare complicată în prag electoral. Însă nici acest scenariu nu e plauzibil, explică analistul.

„Nu. Fiindcă în acest caz Marcel Ciolacu ar avea probleme în propriul partid. PSD a câștigat alegerile, dar nu a dat premierul deși era îndreptățit. Dar orice text citit cu rea credință, inclusiv protocolul PSD-PNL, poate fi nerespectat. Domnul președinte Klaus Iohannis e un factor de instabilitate pentru luna mai. Dânsul nu a făcut nicio declarație publică încă prin care să consfințească că va respecta acordul. Cel care a făcut mereu declarații publice ca militar cu onoare este Nicolae Ciucă”, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel