Cearta Băsescu-Ponta pentru vizita la Beijing, desființată de o decizie din 2011. Bomba chineză din domeniul energiei nucleare

Ponta Băsescu 1
Ponta Băsescu 1

Președintele Traian Băsescu îl blama pe prim-ministrul Victor Ponta într-o intervenție televizată, spunând că Beijingul și Bucureștiul nu sunt compatibile energetic, pentru că doar unul dintre ele folosește uraniu îmbogățit. O înțelegere semnată în 2011 demonstrează însă abordarea superficială a șefului statului. Compania Candu (Canada Deuterium Uranium) își dezvoltă cooperarea energetică cu statul chinez, dovadă un acord semnat în 2011 cu trei subsidiare ale Companiei Naționale de Energie Nucleară a Chinei (CNENC). Canadienii au parafat o înțelegere cu Beijingul în vederea dezvoltării thoriului și a uraniului reciclat ca alternativă la combustibilul folosit de reactoarele Candu din China.

World Nuclear News anunța pe 3 august 2011 că înțelegerea dintre Candu și compania națională chineză, semnată pentru doi ani, este așteptată să rezulte într-un design conceptual detaliat al noulului reactor avansat Candu, pe care compania îl descrie ca fiind ”o evoluție importantă a Candu 6, care este optimizat în vederea folosirii uraniului reciclat și a thoriului”.

Canadienii vor să demonstreze că există alternative la elementele clasice producătoare de energie nucleară și că, pe lângă uraniu reciclat, reactoarele Candu pot lucra și pe bază de thoriu (element chimic natural radioactiv, considerat a fi combustibilul nuclear al viitorului. Acesta este mai puțin radioactiv decât uraniul, iar în urma dezintegrării sale nucleare rezultă un gaz nobil și radioactiv numit radon - n.r). Totodată, acest demers are o semnificație în ceea ce privește uniformizarea metodelor de folosire a elementelor nucleare.

Băsescu: Câtă minte să-ți lipsească să nu înțelegi că avem tehnologii diferite

Președintele Traian Băsescu spunea pe 4 iulie că un parteneriat strategic între România și China este sortit eșecului, din pricina tehnologiilor diferite.

”Măi omule, câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu înțelegi că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogățit, iar România utilizează uraniu neîmbogățit. China dacă ți le-ar face - deși nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii și ne construiesc reactorarele 3 și 4 - suntem dependenți de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogățit, iar a produce uraniu îmbogățit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem”, declara președintele la Digi24.

Candu în România

Potrivit expertului în domeniul nuclear Ionel Costin, citat de Evz într-un material din 24 iunie 2010, în România, sunt două reactoare tip Candu, la Cernavodă. Alte trei sunt nefolosite. Centrală nucleară Cernavodă foloseşte tehnologia Candu 6 în unitatea 1 din 1996 şi în unitatea 2 din 2007. Aceste două unităţi livrează Sistemului Energetic Naţional 1.300 de MW.

Totodată, şapte state ale lumii folosesc reactoarele Candu. Canada are 17 astfel de reactoare în funcţiune, Coreea de Sud - 4, China - 2, India - 2 şi 13 cu tehnologii derivate din Candu, România - 2, Argentina şi Pakistan - câte unu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel