Ceaiul matcha, eficient în tratarea depresiei? Rezultatele unui nou studiu

Ceaiul matcha, eficient în tratarea depresiei? Rezultatele unui nou studiu / Foto: Pixabay, de Beate
Ceaiul matcha, eficient în tratarea depresiei? Rezultatele unui nou studiu / Foto: Pixabay, de Beate

Ceaiul matcha are numeroase beneficii uimitoare pentru sănătate.

Depresia este o tulburare comună de dispoziție, care afectează 5% dintre adulții din întreaga lume. Deși există tratamente eficiente, unii pacienți au reacții adverse neplăcute și se estimează că 30,9% dintre pacienți nu au răspuns la medicamente, fie au un răspuns slab. Cercetătorii lucrează pentru a înțelege terapiile complementare și alternative care pot ajuta la tratarea depresiei.

Un studiu recent publicat în revista Nutrients a analizat efectul antidepresiv potențial al pudrei de ceai matcha și mecanismele de bază implicate. Oamenii de știință au descoperit că ceaiul matcha a avut efecte asemănătoare antidepresivelor în cazul studiilor pe șoareci.

Ceaiul matcha și impactul său asupra depresiei


Acest studiu special a analizat eficacitatea ceaiului matcha ca tratament pentru depresie la șoareci. Cercetătorii și-au efectuat experimentul pe șoareci pe care i-au plasat în izolare socială pentru a vedea cum a influențat acest lucru eficacitatea tratamentului.

Mai mult, cercetătorii au comparat efectele în două grupuri genetice diferite de rozătoare: șoarecii din tulpina C57BL/6J, o tulpină susceptibilă la stres utilizată în mod obișnuit în studiile pe animale și șoarecii din tulpina BALB/c, care sunt mai toleranți la stres.

După o săptămână de izolare, șoarecii din fiecare grup au primit pudră de ceai matcha. Deși nu este posibil să se reproducă complexitatea depresiei în cazul unui șoarece, cercetătorii au folosit un test numit testul de suspensie a cozii pentru a măsura comportamentul asemănător depresiei la șoareci.

În cazul șoarecilor din C57BL/6J susceptibilă la stres, ceaiul matcha a fost asociat cu o îmbunătățire a simptomelor asemănătoare depresiei în testul suspensie a  cozii

Cercetătorii au examinat apoi modul în care praful de ceai matcha a afectat creierul șoarecilor. Ei au descoperit că ceaiul matcha părea să afecteze sistemele de dopamină la șoarecii C57BL/6J.

Concluziile studiului: Ceaiul matcha, eficient în cazul depresiei, dar nu pentru toți



Dr. James Giordano, profesor de neurologie și biochimie la Centrul Pellegrino din cadrul Universității Georgetown, care nu este implicat în studiu, a explicat Medical News Today: "Acest studiu, care a examinat tulpini genetice specifice de șoareci care au exprimat sensibilitate diferențială la stres, a arătat că extractul de ceai matcha își exercită cel puțin unele dintre efectele sale neurologice și psihotrope prin interacțiunea cu sistemul dopaminergic și căile sale către cortexul și nucleul prefrontal, care sunt implicate în aspectele cognitive, emoționale și comportamentale ale depresiei"

Aceste rezultate indică faptul că impactul ceaiului matcha are de-a face în parte cu influența acestuia asupra anumitor zone ale creierului.

Cu toate acestea, eficacitatea pare să depindă de starea mentală reală, deoarece praful de ceai matcha a ajutat doar șoarecii C57BL/6J care erau supuși unui stres mental ridicat deoarece au fost izolați social. În schimb, ceaiul matcha nu a avut niciun impact asupra șoarecilor BALB/c rezistenți la stres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel