EXCLUSIV  Cea mai mare problemă a României pe segmentul de legume. Aurel Popescu (ROMPAN): Este foarte rușinos!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kindel Media)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kindel Media)

Aurel Popescu (ROMPAN) a vorbit despre cea mai mare problemă pe care o are România privind segmentul legumelor.

"Multinaţionalele au lucrat la preţuri - toate preţurile la raft şi către achiziţie. Astăzi, spre exemplu, pe legătura asta (n.r.mărar) ne dă 30 de bani pe ea. producătorul duce la centrele de colectare şi este plătit cu 30 de bani. Cât este legătura de verdeaţă la raft? La floarea-soarelui, stocurile s-au manipulat pe energie, sunt costuri. Randamentul la un kilogram sau la tonă de floarea-soarelui este x de ulei. Acolo trebuia mers. Preţurile la alimentele de baze trebuia bătute în cuie, stocurile securizate fără export. 

"Nu mai avem fabrici de sticlă"

În momentul în care avem surplus sau excedent de orice produs, preţul se va stabiliza sau va coborî. Neavând un produs pe piaţă existent, să îl stăpâneşti şi să ai excedent, atunci este regresul. Se mărește preţul. Astăzi, când discutăm. România este un mare jucător, este pe locul 5 la nivel european la producţia agricolă la ce vreţi dumneavoastră și ca suprafață de teren

Pe segmentul de legume, cea mai mare problemă o avem la fabricile de sticlă. Borcanul de sticlă de la 0,67 astăzi este 1,37 lei. Nu mai avem fabrici. De conserve avem 56 - 13 funcţionează. Una dintre ele, numai luna trecută, februarie-martie, a plătit 6 milioane de lei - şi-a redus activitatea la jumătate - costurile la utilităţi. Este nevoit obligatoriu să se limiteze la consumul de energie.

"Este foarte ruşinos!"

Energia care se consumă în agricultură sau în procesare direct este reprezentată de aceste granturi, iar procesatorii trebuie să fie redirecţionaţi, spre exemplu, la cultura de tomate de procesare. România, anul trecut, a avut 827 de hectare. Este foarte ruşinos! Fabricile de procesare 80% din materia pentru procesare o iau din import", a explicat Aurel Popescu, în emisiunea "Ce se întâmplă" cu Răzvan Dumitrescu.

Vezi și: Ce se întâmplă cu preţul pâinii. Totul depinde de vreme. Aurel Popescu, ROMPAN, anunţurile momentului

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel