Ce vaccinuri pot face gravidele și bolnavii cronici în funcție de boală

vaccin
vaccin

Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi, medic primar epidemiolog, spune că vaccinuri pot face și gravidele, dar și bolnavii cronici, doar că în funcție de boală, cele recomandate sunt diferite.

În rândurile de mai jos aflați ce vaccinuri poți face dacă ești însărcinată sau în funcție de boala cronică pe care o ai.

„Suntem obișnuiți să vorbim de vaccinuri, în termeni că „vaccinăm persoana sănătoasă", fără probleme în momentul în care vine la vaccinare. Ei, bine, sunt situații în care trebuie să vaccinăm gravide sau anumite persoane tocmai pentru că sunt bolnave, spentru că au anumite condiții, anumite patologii, care se pot complica în momentul în care apare o boală prevenibilă prin vaccinare", a subliniat Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi, medic primar epidemiolog.

Ea a participat la workshop-ul „Accesul universal la vaccinuri și vaccinare", organizat astăzi la Cluj-Napoca, de Societatea Română de Microbiologie, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Vaccinuri pe care le pot face gravidele


Dar să începem cu femeile însărcinate. Ce vaccinuri își pot face ele și de ce trebuie să și le facă?

„În sarcină ar trebui să vaccinăm gravida pentru că, o dată, prevenim boala ei, și pe de altă parte asigurăm imunitate nou-născutului în primele săptămâni de viață, când el nu poate fi vaccinat cu anumite tipuri de vaccinuri. Pe de altă parte, toate studiile au arătat că nu există riscuri, că vaccinurile inactivate se pot administra fără probleme, doar vaccinurile vii, atenuate, sunt contraindicate. Două vaccinuri au recomandare foarte clară pentru femeia însărcinată. Și anume vaccinul gripal - și acest lucru a devenit foarte evident după pandemia din 2009 - 2010, în momentul în care gripa AH1N1 a provocat foarte multe decese și îmbolnăviri severe și avorturi la femeia însărcinată-, și vaccinul diftero-tetanic și cel puțin o dată în viață o administrare cu diftero-tetano-pertussis acelular, tocmai pentru că se adultizează boala și au început să apară cazuri de tuse convulsivă din ce în ce mai frecvent la adolescent și la adultul tânăr", a epxlicat specialistul.

Sunt și alte vaccinuri care pot fi administrate, dar numai în anumite condiții. „Celelalte vaccinuri inactivate pot fi administrate la femeia gravidă doar dacă există risc, iar vaccinul HPV, deși este un vaccin inactivat, nu are indicație în sarcină, pentru că încă nu avem studii suficiente care să permită producătorului să treacă în prospect această indicație. În schimb, vaccinurile vii atenuate, gen vaccinul rujeolic, rubeolic, varicelos, sunt contraindicate", a explicat Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi.

Dar ce facem dacă o femeie însărcinată a intrat în contact cu o persoană infectată cu rujeolă, spre exemplu? „Aceasta poate să beneficieze de imunoglobuline. Iarăși este o zonă care trebuie luată în considerare, în momentul în care vom construi niște programe, pentru că aceste imunoglobuline nu sunt acoperite de niciun program. Și atunci o dată accesibilitatea este dificilă, și pe de altă parte și costurile sunt foarte mari, și uneori femeia însărcinată nu și le permite", a punctat epidemiologul.

Vaccinuri pentru pacienții imunodeficienți:


„Imunodeficiența este o situație care crește riscul de îmbolnăvire a persoanei respective mai ales că are un contact frecvent cu mediul spitalicesc, dar vaccinarea acestor persoane este destul de dificil de realizat. O dată, pentru că în general personalul medical din alte specialități decât boli infecțioase, epidemiologie, nu are curajul – să spunem așa – sau cunoștințele suficiente pentru a recomanda vaccinarea, pe de altă parte nu există posibilitatea de a vaccina persoana imunodeficientă chiar în cadrul clinicii unde este îngrijită și nici nu există acoperire bugetară. Și în momentul în care îi faci recomandarea de a se duce la un centru de vaccinare contra cost sau de a-și achiziționa vaccin din farmacie, deja lucrurile devin mult mai greoaie și mai complicate", explică Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi.

Ce recomandări are pentru persoanele cu imunodeficiență? „Avem recomandare de vaccinare antigripală, pentru acești pacienți el este acoperit din programul Ministerului Sănătății. În schimb, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, HPV și diftero-tetano-pertussis sunt recomandate, dar neacoperite. Sunt contraindicate, așa cum spuneam și la sarcină, vaccinurile vii atenuate, ROR, vaccin varicelos și vaccinul gripal viu atenuat, care a început să fie destul de răspândit în Europa. Ce mai putem face pentru imunodeficienți pentru a-i proteja? Putem să vaccinăm persoanele din familie, din anturaj, cu oricare dintre vaccinurile din calendarul de vaccinări, cu câteva precauții în ceea ce privește vaccinul rotaviral, și vaccinul polio-oral. Pe acesta din urmă nu-l mai folosim, deci nu avem mari probleme", a explicat medicul.

Dar de ce trebuie să avem precauții în a vaccina copiii din jurul unui imunodeficient cu vaccin contra rotavirusului?

„În momentul în care avem un copil vaccinat cu rotavirus, iar în anturajul lui avem persoane cu imunodeficiență, acestea sunt sfătuite să nu schimbe scutecul copilului timp de patru săptămâni sau dacă nu au pe cine să roage să facă acest lucru, să-și ia toate precauțile, adică de spălat pe mâini foarte bine. Pentru că rotavirusul, fiind un virus viu atenuat, se elimină prin materii fecale timp de 4 săptămâni și atunci poate să existe această contaminare și risc de transmitere. De asemenea, poate fi vaccinat anturajul cu vaccin gripal, ROR și vaccin varicelor sau zoster în SUA", a detaliat Conf. Univ. Dr. Daniela Pițigoi.

Vaccinuri pentru persoanele cu HIV

În ceea ce privește persoanele infectate cu HIV, vaccinarea se face diferențiat în funcție de gradul de imunodepresie, în funcție de nivelul CD4. „Dacă avem un nivel CD4 peste 200 avem practic posibilitatea să administrăm toate vaccinurile, inclusiv cele vii atenuate. Dacă însă avem CD4 sub 200, sunt recomandate vaccinul gripal, pneumococic, diftero-tetano-pertussis, hepatită B, HPV, în schimb sunt contraindicate cele vii atenuate".

Vaccinuri pentru cei fără splină


De foarte multe ori, mai ales chirurgii, se confruntă cu nevoia de a face o splenectomie, și „atunci ei trebuie să știe că trebuie să facă recomandarea de vaccinare anti-pneumococică, haemophilus influenzae și anti-meningococică, și vaccinarea gripală anuală pentru persoana care a suferit o astfel de intervenție".

CITIȚI CONTINUAREA PE DC MEDICAL.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel