Urmărește emisiunea live


Ce urmează demisiei lui Boc. Care este rolul lui Băsescu pentru noul Guvern

Demisia premierului Emil Boc a deschis procedura parlamentară pentru numirea unui nou Guvern. Preşedintele Traian Băsescu va avea un rol foarte important pentru că el trebuie să vină cu o propunere pentru un nou premier, în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

Procedura constituţională arată că următoarea mişcare pe care va trebui să o facă preşedintele Traian Băsescu, este de a chema toate partidele parlamentare la consultări. Fiecare partid va veni cu o propunere, iar preşedintele Traian Băsescu va avea propriul nume pentru noul premier.

În urma consultărilor preşedintele trebuie să anunţe numirea sa pentru noul premier. Acesta va avea la dispoziţie 10 zile pentru a-şi alcătui noul Cabinet, cu care se va prezenta în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de încredere.

În cazul în care Parlamentul dă votul de blam noului Cabinet, se reiau negocierile, iar preşedintele va avea din nou o opţiune. Dacă şi de această dată propunerea preşedintelui este refuzată de Parlament, acesta are opţiunea constituţională de a cere dizolvarea Parlamentului.

Dizolvarea Parlamentului înseamnă automat alegeri anticipate şi formarea unei noi majorităţi parlamentare, iar procedura de numire a unui nou Cabinet se reia.

Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată pe parcursul unui an de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel