Ce știm despre varianta Lambda a coronavirusului. ”Mutații îngrijorătoare”

Pexels
Pexels

Varianta Lambda a coronavirusului este o nouă tulpină ce pune în pericol echilibrul fragil redobândit în societate.

Pe măsură ce numărul de infectări a început să crească din nou la nivel mondial, infecțiile cauzate de varianta Lambda au apărut din ce în ce mai des în Statele Unite ale Americii. În Texas, la Spitalul Metodist din Houston, a fost raportat unul dintre primele cazuri, scrie CNN

Mai sunt multe lucruri de aflat despre această variantă, însă oamenii de știință au reușit să stabilească câteva aspecte clare. 

Până la acest moment, incidența variantei Lambda nu este mare în Statele Unite. Varianta apărută în Peru nu este la fel de îngrijorătoare precum cea Delta, provenită din India. Mutația Delta a virusului a dus la o creștere accentuată a cazurilor la nivel mondial, mai multe studii descoperind faptul că această variantă este mult mai transmisibilă decât varianta inițială de coronavirus. 

„Lambda are mutații îngrijorătoare, dar varianta rămâne rezervată unor cazuri rare din Statele Unite ale Americii, în ciuda faptului că a apărut de mai bine de câteva luni”, a explicat Preeti Malani, de la Universitatea din Michigan. 

Transmisibilitate incertă

Nu există garanții în privința transmisibilității. 

„Este dificil de aflat cât de transmisibilă este Lambda și cât de eficiente sunt vaccinurile. Până acum am putut stabili că Lambda este mai transmisibilă decât varianta originală a coronavirusului”, a mai explicat Malani. 

„Din fericire a putut fi demonstrat în primă fază că vaccinurile rămân protective în mare parte. Am învățat în timpul pandemiei că lucrurile se pot schimba brusc, dar controlul răspândirii COVID-19 ar trebui să limiteze și varianta Lambda”, a mai spus Malani. 

În România varianta Delta face ravagii

"În mod evident, după datele pe care deja cred că le-am comunicat de câteva ori, tulpina Delta este mult mai transmisibilă şi poate să ajungă până la de opt ori mai transmisibilă, deci un număr de opt cazuri care pot fi datorate unui caz cunoscut.

Prin urmare, dacă înmulţim 300 de cazuri cu opt, este foarte posibil să avem acest număr de cazuri. Numai că aici depinde, este o înmulţire brută, pur aritmetică. Nu ştim, într-adevăr, care este realitatea, dar este ceea ce gândim  cu toţii, iar cum a spus şi domnul preşedinte Gheorghiţă, trendul acesta contează.

Pentru că dacă înmulţim de opt ori în fiecare zi numărul de cazuri confirmate, la un moment dat s-ar putea să devină un număr important. Ca atare, câtă vreme nu vor fi cazuri severe şi câtă vreme nu vom înregistra decese, cred că acesta trebuie să fie obiectivul nostru, al tuturor: nu există alte căi decât să ne vaccinăm şi cu şanse foarte mari să nu facem o formă severă. Este ca şi când am avea de ales să jucăm la loto ştiind că avem şanse 80% să câştigăm şi 20% să nu câştigăm, şi alegem 20% să nu câştigăm", a explicat dr. Adriana Pistol în conferinţa săptămânală de la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel