Ce spune Chirieac după declarația lui Iohannis de la Summit

Anca Murgoci / 09 iul 2016 / 21:28 Salveaza PDF Comentarii

Klaus Iohannis a declarat că Summitul NATO de la Varșovia a fost unul de succes pentru România, punctând că toate temele de interes pentru țara noastră au fost cuprinse în documentele finale.

Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect, în direct, la România TV.

"Aș spune că mai degrabă România a fost un martor mut la Summitul de la Varșovia. Este adevărat că Alianța a făcut mari progrese în viziunea sa asupra Estului Europei. M-aș fi bucurat dacă aceste măsuri erau luate în 2004.

Probabil că România, Bulgaria, Ungaria și Polonia ar fi arătat altfel astăzi. Eu aș fi văzut la Summitul NATO o cu totul și cu totul altă abordare.

De exemplu, eu aș fi venit cu propunerea de înființare a unei bănci NATO pentru că forța militară a Europei de Est este o glumă față de forța militară a Rusiei sau față de forța militară a Europei de Vest. Fă o bancă NATO ca să mă ajuți să mă înarmez. Sau aș face o organizație NATO pentru ridicarea infrastructurii, fie ea și militare", a spus Bogdan Chirieac.

Klaus Iohannis: Summitul NATO, succes pentru România

Klaus Iohannis a precizat că obiectivele strategice ale României la acest Summit au vizat reafirmarea unității NATO și a legăturii transatlantice, consolidarea securității naționale, descurajarea factorilor de risc existenți și plasarea României și a regiunii Mării Negre ca elemente centrale ale securității euro-atlantice pe dimensiunea sudică a flancului estic.

"Obiectivele noastre strategice la acest Summit - aşa cum au fost ele aprobate prin mandatul CSAT - au vizat reafirmarea unităţii NATO şi a legăturii transatlantice, consolidarea securităţii naţionale, descurajarea factorilor de risc existenţi şi plasarea României şi a regiunii Mării Negre ca elemente centrale ale securităţii euro-atlantice pe dimensiunea sudică a flancului estic.

Am atins aceste obiective atât prin îndeplinirea angajamentelor asumate la Summitul din Marea Britanie, cât şi prin deciziile privind noua postură de apărare şi descurajare a NATO, care au fost luate la acest Summit, cu implicarea activă a României. Aceste măsuri şi decizii au ca efect direct consolidarea securităţii Alianţei şi a ţării noastre, a tuturor românilor", a spus Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24