Ce spune Andrei Gerea despre tăierea gazelor de către Gazprom

gerea
gerea

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spune că reducerea volumului de gaze livrat României de către Rusia nu este un motiv de îngrijorare, precizând că ne aflăm într-o situație care "a devenit o obișnuință în ultimele 3 luni".

"Această cantitate, raportată la consumul naţional, e foarte foarte mica. Sistemul naţional nu are nicio problema", a declarat ministrul Energiei Andrei Gerea, referitor la reducerea livrărilor de gaze din Rusia. 

"Deocamdata nu sunt de natura sa ingrijoreze, inclusive pentru maine si zilele urmatoare, dar informaţiile pe care le avem sunt de natura sa ne linisteasca. Ne aflam intr-o situaţie care din pacate a devenit o obisnuinta in ultimele 3 luni, cand au fost in permanenta reduse in acelasi mod ca si azi, cu diverse procente. Dar in acest moment, ce e cel mai important lucru e ca nu avem o problemă cu volumul gazelor consumate, cu necesarul de gaze. Noi vom avea consultari cu factorii implicati, astea sunt niste probleme contractuale intre Gazprom si furnizorii privati care au contracte bilaterale si care din cate am fost informat prevad posibilitatea unei astfel de reduceri", a spus Gerea la Realitatea TV.

Anterior, Gerea declarase la Digi24 că ministerul pe care îl conduce va pregăti o poziție oficială, și că, "din punct de vedere emoțional, ar trebui să liniștim lumea că nu sunt probleme cu gazele. Sistemul este echilibrat și în țară a intrat o cantitate suficientă de gaze care să nu creeze probleme consumatorilor".

Rusia a tăiat livrările de gaze către România cu 30 la sută

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu declara, la mijlocul lunii septembrie, că România nu ar avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.

România a înmagazinat până în luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totală de depozitare a gazelor naturale în România este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă, asigurată de OMV Petrom şi Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel