Ce spun juriștii lui Băsescu despre trimiterea lui Ponta la CCR

Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului, spune că din punct de vedere politic, Traian Băsescu are dreptate, când a spus că Ponta  trebuie să meargă la Cotroceni pentru o nouă desemnare ca premier, dar nu are dreptate din perspectiva constituțională.

"Președintele Băsescu are dreptate din punct de vedere politic, dar nu are dreptate din punct de vedere constituțional. Dacă USL a fost votat, atunci când USL a dispărut e normal să dispară și el ca premier și are dreptate, dar din punct de vedere politic", a declarat Gheorghe Iancu, pentru EvZ.

Fostul Avocat al Poporului a făcut referire la articolul 85 din Constituție, alineatul 3, care precizează că "dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru", Gheorghe Iancu precizând că guvernul nu și-a dat demisia.

Gheorghe Iancu a mai spus că au mai fost și alte astfel de cazuri, referindu-se la guvernarea CDR sau guvernele PNL-PD și PSD-PDL.

La rândul său, profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir, a afirmat, pentru EvZ, că Ponta nu este obligat să meargă la Cotroceni pentru o desemnare de premier.

"Victor Ponta nu este obligat formal să meargă la Cotroceni pentru o nouă desemnare ca premier. El poate fi obligat sub presiune politică, dar poate să evite acest lucru, atunci când va merge în Parlament pentru a obține un vot de încredere. Dacă îl obține atunci totul este în ordine", a declarat Stanomir, adăugând că un premier este considerat demis, doar dacă pică în urma unei moțiuni de cenzură.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel