Ce sfat a primit Ponta de la Antonescu în Parlament

Romanian interim president Crin Antonescu delivering his first public speech
Romanian interim president Crin Antonescu delivering his first public speech

În discursul susținut la şedinţa plenului reunit al Parlamentului, preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a spus premierului desemnat Victor Ponta că nu are "niciun şef", transmițându-i totodată și sfatul să "nu îl bage în seamă" pe preşedintele care va pretinde că este şeful Executivului.

"Nu aveţi niciun şef, dacă mai apare cumva vreun preşedinte care să pretindă asta, nu îl băgaţi în seamă. Sunteţi sub domnia legii şi a Constituţiei şi controlul celor care astăzi vă vor investi, adică parlamentarii", a spus Antonescu. De asemenea, co-președintele USL l-a asigurat pe premier că cea mai mare majoritate parlamentară de după 1992 îi va oferi "tot sprijinul pe toate planurile", iar toate punctele programului de guvernare sunt asumate şi de PNL şi de miniştrii liberali.

"Veţi avea şi ceva imperios necesar, ca şi colegii din Guvern, veţi avea parte de exigenţa unui control parlamentar autentic în primul rând din partea propriei majorităţi. Ştiu că nu vă îndoiţi de asta şi vă mulţumesc!", a mai spus liderul PNL.

El a arătat că atât Parlamentul, cât şi Guvernul sunt mari numeric, însă este necesar ca ambele instituţii să fie puternice, iar experienţa ultimilor trei ani a arătat că un guvern care îşi anexează majoritatea parlamentară sau Parlamentul nu este de fapt puternic.

"Suntem un Parlament neobişnuit de mare numeric, avem un Guvern neobişnuit de mare numeric. Este un lucru esenţial pentru democraţia românească să fim un Parlament nu doar mare, ci şi puternic, să fiţi un Guvern nu doar mare, ci şi puternic. Un Parlament puternic nu e doar o majoritate consistentă", a spus Crin Antonescu.

Președintele Senatului a cerut, de asemenea, atât Guvernului, cât și colegilor parlamentari din USL, să respecte opoziția ca instituție democratică și să acționeze pentru a crea o opoziţie puternică, care să crească calitatea puterii executive sau parlamentare. "Să facem în aşa fel încât opoziţia să fie puternică, să fie respectată, pentru că opoziţia nu este ce rămâne după ce scazi majoritatea dintr-un Parlament, opoziţia este instituţie la fel de esenţială ca oricare altă instituţie a democraţiei", a mai susţinut acesta.

Crin Antonescu a menționat și care sunt cele trei priorități ale PNL în actul guvernării, dar și în ceea ce privește "lucrarea politică din anii următori": dezvoltare economică, statul de drept şi libertăţile şi drepturile cetăţeneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel