Ce se întâmplă cu sesizarea CCR dacă va fi aprobată

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat ce se poate face în cazul sesizării de către președintele Iohannis pe tema bugetului.

"Costituțional, președintele poate să ceară Curții Constituționale să verifice constituționalitatea oricărei legi, chiar și a legii bugetului. Și ea poate fi supusă unui astfel de control. De altfel a mai fost. S-a mai întâmplat în decursul anilor ca Legea Bugetului să fie explicată de Curte. În rest, niciodată Curtea nu a admis niciodată vreo sesizare pe Legea Bugetului. Dar, cine știe? Dacă motivele invocate de președinte, cele auzite de mine la televizor, sunt verificabile și Curtea le va considera ca atare, se poate întâmpla, ca de data aceasta Curtea să admită sesizarea. Problema este că, la Curtea Constituțională nu se poate întâmpla altceva decât dacă Legea este găsită neconstituțională să fie trimisă înapoi la Parlament. Judecătorii Curții nu pot să modifice structura bugetului, nu pot să ia bani dintr-o parte și să-i pună în altă parte sau de la un capitol bugetar la altul", a declarat Augustin Zegrean.

De durată

"Ei trebuie să verifice dacă prin adoptarea acestei Legi s-au încălcat dispoziții constituționale, sau principii constituționale sau tratate internaționale adoptate de România. Sigur că o vor face cu toată atenția. Dacă Curtea va constata elemente de neconstituționalitate va trimite Legea înapoi la Parlament și Parlamentul va trebui să ia în dezbatere din nou Legea pentru a o pune în acord cu decizia Curții Constituționale. La Legea Bugetului lucrurile sunt puțin altfel față de alte Legi, pentru că există un text în Constituție care spune că nu poți să angajezi cheltuieli bugetare fără să arăți sursa. Deci nu se poate să iei din banii dintr-un Capitol și să îi muți în alt Capitol. Asta o poate face doar Guvernul când întocmește proiectul de Lege și Parlamentul când adoptă Legea Bugetului", a declarat Augustin Zegrean.

Vezi și: Prima reacție din PSD la atacul lui Iohannis. Buzatu: Încearcă să prostească cetățenii   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel