Ce s-a întâmplat cu salariile românilor în ultimul an

bani
bani

În luna februarie 2024, românii au câștigat în medie 4.876 de lei, cu peste 14% mai mult față de februarie 2023.

Aceste cifre reflectă o stabilitate macroeconomică, dar și creștere a nivelului de trai din România datorită măsurilor luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. 

”Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 4876 lei în luna februarie 2024, față de 4.270 lei în aceași pierioadă a anului trecut, adică o creștere netă de peste 600 lei

În ceea ce privește indicele câștigului salarial real, acesta a fost de 106,5% în februarie 2024 față de aceeași lună a anului anterior, indicând o creștere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflație.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu un nivel de 11297 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2729 lei. 

Salariul mediu, în strânsă legătură cu salariul minim

Valoarea salariului mediu este  corelată direct cu creșterea salariului minim pe economie. În ultimii ani, PSD a promovat o politică fiscală care a inclus o serie de măsuri economice menite să sprijine creșterea veniturilor populației și să reducă disparitățile sociale, dar și să reducă povara fiscală pentru angajați și să stimuleze creșterea economică.

Una dintre cele mai importante inițiative ale PSD a fost creșterea salariului minim pe economie. Doar în 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească din nou cu alți 400 de lei, ajungând la 3.700 de lei. 

Salariul minim european, un echilibru între salariul minim și salariul mediu

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani - Covid19, criza din energie și războiul din Ucraina - România a reușit să crească considerabil salariul mediu. Dacă în 2021 venitul mediu pe ora din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro. 

Aceste creșteri sunt strâns legate și de creșterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile și care a dus la o creștere în lanț a tuturor salariilor. Însă e nevoie de un echilibru între salariul mediu și cel minim astfel încât de la 1 ianuarie să se poată implementa salariul minim european, așa cum susține PSD. O astfel de măsură ar elimina decalajul dintre cei cu venituri mici și cei cu salarii mari, dar vine și cu o formulă pentru calcularea salariului minim mult mai predictibilă pentru antreprenori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel