EXCLUSIV  Ce s-a întâmplat cu motivarea în cazul Dragnea. Opinii Bolcaș și Ciuvică

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a aflat luni în fața judecătorilor de la ÎCCJ, unde a contestat sentința în Dosarul Referendumul. Avocatul Lucian Bolcaș consideră că solicitarea lui Dragnea este justificată în  condițiile în care există „suspiciuni care trebuie verificate”. „Ceea ce solicită ei mi se pare absolut logic”, a declarat și Mugur Ciuvică la Antena 3.

 

Avocații lui Liviu Dragnea au făcut luni o solicitare fără precedent la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceștia au solicitat verificarea computerelor de pe care a fost redactată decizia în Dosarul Referendumul și magistratul căruia i-a fost repartizat acest dosar pentru a redacta motivarea pentru a vedea dacă motivarea a fost redactată în decursul celor 30 de zile recomandate pentru astfel de cazuri. De asemenea, avocații vor să facă o adresă către Consiliul Superior al Magistraturii pentru a o obține o copie a cererii de pensionare a fostului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție Livia Stanciu, dar și a celuilalt magistrat care ar fi trebuit să semneze această decizie de motivare în dosarul lui Liviu Dragnea.

Dragnea susține că motivarea în acest dosar a venit foarte târziu, existând posibilitatea ca aceasta să fi fost redactată din timp și ținută până la momentul propice.

„În cadrul apărărilor pe care și le face domnul Dragnea în această contestație la executare, o atare verificare se justifică. Eu nu pot să mă pronunț cu privire la apărările domnului Dragnea având în vedere că sunt avocat în funcție, am obligații de rezervă și respect punctele de vedere ale colegilor mei.

Mi se pare justificată o asemenea cerere având în vedere suspiciunile care există cu privire la întârzierea comunicării multor motivări. Vă dau exemplu numai dosarul Babiuc, unde acesta a primit motivarea după executarea integrală a pedepsei și punerea în libertate”, a declarat avocatul Lucian Bolcaș pentru DC News.

Motivarea încă nu a fost semnată de toți judecătorii, informează Antena 3. „Mi-e greu să cred că tot un complet de cinci de la Înalta Curte va da o sentință prin care să demonstreze sau să afirme cu subiect și predicat că niște colegi de-ai lor au încălcat flagrant legea în cazul condamnării domnului Dragnea pentru referendum”, a opinat Mugur Ciuvică.

[citeste si]

„Fiind vorba de justiție și de executarea unor ordine, sigur că oamenii fac greșeli și încalcă legi. Am văzut lucrul ăsta foarte clar în cazul Telepatia, dar și în cazul Dragnea este similar. Oamenii au avut de executat un ordin, au fost stresați să-l execute cât mai repede și atunci au zis 'în cazul ăsta încălcăm niște legi'. Domnul Dragnea cu avocații lui au văzut acest lucru și-l reclamă”, a adăugat Ciuvică.

De asemenea, avocații lui Liviu Dragnea au cerut de la CSM decizia de pensionare a Liviei Stanciu. Completul de judecată a respins cererile avocaților lui Dragnea, prin urmare avocații au revenit cu o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. O directivă europeană prevede accesul la informații dintr-un dosar penal, informații la care inculpatul, dar și apărătorii, ar trebui să aibă acces. 

„Sunt optimist până la moarte și am încredere în justiție”

„Eu am învățat așa: o lege trebuie respectată. (...) Dacă un procuror DNA spune că un articol este de recomandare, înseamnă că poate să nu fie respectat. Asta înseamnă că sunt articole pe care unii procurori le consideră facultative. Și atunci, noi avem dreptul să considerăm un articol din Codul Penal facultativ? Asta este remarca pe care am făcut-o azi. Pe de altă parte, am vrut, atunci când am început demersul, să am motivarea hotărârii, așa cum mulți oameni din România își doresc. Pe urmă am vrut să merg la CEDO - n-am putut fiindcă s-au făcut și cele șase luni. După ce am făcut contestația la Tribunal, imediat a apărut motivarea. Ulterior, am vrut să știu dacă toți cei care au adoptat decizia inițială au participat la redactarea și la conceperea acestei motivări. Am înțeles că nu avem acces la informații, am înțeles, de asemenea, că le pot lua de la România TV. Poate că ceea ce ei au prezentat era suficient. Nu mă pricep (...)”, a declarat luni Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea află peste două săptămâni dacă scapă de condamnare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel