Ce salariu are Ghețea, bancherul pentru care a intervenit Băsescu la Chițoiu

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Un nou scandal zguduie relația din Traian Băsescu și Guvern, după ce Daniel Chițoiu a declarat că președintele l-a rugat să nu-l schimbe din funcție pe Radu Ghețea.

Surse de pe piaţă afirmă că Gheţea are un pachet salarial de circa 100.000 de lei pe lună, fiind mai bine plătit chiar decât şefi de mari bănci private. Salariul lui Gheţea pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank nu este menţionat în declaraţia de avere transmisă Agenţiei Naţionale de Integritate. Radu Graţian Gheţea are 64 de ani și este unul dintre veteranii sistemului bancar românesc. În prezent este preşedinte-director executiv al CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, scrie adevărul.ro

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a declarat miercuri seara că a fost sunat recent de Traian Băsescu care „l-a rugat“ să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea.

Executivul ridică suspiciuni asupra modului în care fiica preşedintelui Băsescu a reuşit să-şi cumpere un teren agricol de 300 de hectare în judeţul Călăraşi. Interesant este faptul că terenul a fost cumpărat de Ioana Băsescu pentru tatăl său, pentru că preşedintele nu putea accesa un credit atât de mare. Mai exact, un împrumut de un milion de euro, pe care Ioana Băsescu l-a luat chiar de la CEC Bank.

Radu Gheţea a absolvit Facultatea de matematică din cadrul Universităţii Bucureşti (1972) şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul ASE (1985). El a urmat de-a lungul timpului mai multe cursuri de perfecţionare în informatică şi telecomunicaţii bancare, comerţ exterior şi mai multe stagii de pregătire desfăşurate la bănci din Europa. El a intrat în sistemul bancar în 1977 la fosta Banca Română de Comerţ Exterior (Bancorex), unde a ocupat, pe rând, funcţia de analist programator, şef serviciu al Departamentului de Informatică, director, director general, membru în Consiliul de Administraţie. În 1991 devine membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Anglo-Române şi preşedinte al Comisiei IT a Asociaţiei Bancherilor din România. În 1994, Gheţea se transferă la Alpha Bank (fosta Bancă Bucureşti), unde ocupă funcţiile de vicepreşedinte al CA, membru în comitetul de Direcţie, prim-vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, iar la 1 februarie 2007 preia funcţia de preşedinte al CA Alpha bank, dar demisionează trei luni mai târziu, după numirea sa în funcția de preşedinte al CEC. De asemenea, Gheţea conduce de foarte mulţi ani Asociaţia Română a Băncilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel