Ce origini au multinaționalele din România

Germania, Franţa şi Italia ocupă primele trei locuri în topul ţărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În România, în anul 2015, au fost identificate 73.663 grupuri de întreprinderi, din care 5.469 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 68.194 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (152 controlate din interior, respectiv 68.042 controlate din străinătate).

Tot în anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 9% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din două sau trei unităṭi legale.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, construcţiilor sau industriei prelucrătoare.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor secţiuni: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor - 20%, Alte activităṭi de servicii – 17%,  Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice - 12%, Industria prelucrătoare - 10% şi Construcţii - 10%.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia.

[citeste si]

Potrivit INS, în perioada menționată, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Rezultatele anului 2015 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,0%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (10,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,5%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea Industria prelucratoare (9,1%), în secţiunea Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,6%), în secţiunea Intermedieri financiare si asigurări (1,8%) şi în secţiunea Agricultura (1,1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,0% se regăsesc în secţiunea Industria prelucrătoare, 3,2 % în secţiunea Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea Industria prelucrătoare (6,6%).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy