Ce este "vinul de gheață", băutura inedită produsă în România, la mare căutare în toată lumea

foto: Freepik
foto: Freepik

Vinul din struguri înghețați, produs unicat românesc, e la mare căutare în Europa și peste ocean.

În miezul iernii, pe Valea Târnavelor din județul Sibiu, localnicii au ieșit la cules struguri, materie primă pentru producerea "vinului de gheață". Această băutură cu totul specială este cerută deseori chiar de către Papa Francisc la Vatican. De asemenea, licoarea-unicat produsă în România traversează des granițele Europei, ajungând până în Statele Unite ale Americii și în Japonia unde se vinde la prețuri... pe măsură.

Pentru un gust extraordinar și o aromă deosebită, una dintre condiţiile necesare este culesul strugurilor cu noaptea în cap, "când e gerul ăl mai mare de crapă pietrele", spun localnicii. Temperaturile negative nu-i sperie pe culegătorii din zonă, dimpotrivă sunt așteptate cu nerăbdare, și asta pentru că sunt perfecte pentru Eiswein, soiul de vin care se face doar din struguri îngheţaţi. „Galben auriu strălucitor, cu nuanţe frumoase de mango, de pepene, de … dacă vreţi, gutui. Este de o mare complexitate. Deosebit de plăcut. El trebuie… nu băut, ci savurat”, este declara'ia unui somelier pentru observatornews.ro.

Potrivit experților în viticultură, secretul care dă tot gustul bun stă în stafidele înghețate: „Concentraţia de zahăr va fi deosebită. Şi concentraţia în arome. Strugurii au deja o aromă de trandafir amestecată cu aromă de caramel”.

Aroma distinctivă a vinului l-a captivat chiar și pe Papa Francisc. În timpul vizitei sale la Blaj în 2018, Suveranul Pontif a degustat această băutură din propriul potir iar de atunci, în apropierea sărbătorii Paștelui, Vaticanul comandă vin de gheață exclusiv din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel