EXCLUSIV  Ce e important la vizita lui Marcel Ciolacu în Italia. Claudiu Târziu explică la ce se așteaptă AUR să facă premierul pentru comunitatea românească. ”Altfel, nu înseamnă nimic, piruetă politică”

Foto: Facebook Marcel Ciolacu
Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Senatorul Claudiu Târziu a comentat vizita lui Marcel Ciolacu din Italia, acolo unde s-a întâlnit cu Papa Francisc, dar și cu Giorgia Meloni.

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, de către prim-ministrul Republicii Italiene, Giorgia Meloni, la Villa Doria Pamphili, acolo unde va avea loc o şedinţă comună a Guvernelor român şi italian. Tot astăzi, Marcel Ciolacu s-a întâlnit și cu Papa Francisc, mulțumindu-i Suveranului Pontif pentru sprijinul acordat comunităților românești din Italia și din întreaga Europă.

În luna decembrie, și George Simion a fost în Italia, el mergând la Papa Francisc cu un grup de români din Italia. Tot atunci, Simion s-a întâlnit și cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, care se află în familia politică din care vrea sa facă parte și AUR. În acest context, DC NEWS i-a solicitat punctul de vedere senatorului Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor. 

Claudiu Târziu: Faptul că a vrut să aibă o întrevedere și cu Papa poate să fie un gest mimetic după ce a făcut George Simion

"E premier și în calitatea aceasta poate să aibă acces la alți demnitari de același rang, deci întâlnirea cu premierul Italiei este ceva firesc. Faptul că a vrut să aibă o întrevedere și cu Papa poate să fie un gest mimetic după ce a făcut George Simion, dar în mod normal poate să fie și o inițiativă proprie. Altminteri, nu cred că astfel de întrevederi contează neapărat ca sprijin politic, contează doar ca o declarație de prietenie sau un soi de încercare de întregire a unor relații.

Oamenii politici sunt chemați să facă astfel de gesturi și nu mi se pare nimic deosebit aici, important este dacă astfel de întâlniri sunt urmate de ceva benefic pentru popoarele pe care le reprezintă cei care se întâlnesc pentru că vizita domnului Ciolacu în Italia dacă nu se soldează cu o îmbunătățire a situației românilor de acolo, nu înseamnă nimic, nu înseamnă decât un soi de piruetă politică și atât.

"La asta mă aștept de la un premier al României"

La ce mă refer? Noi, AUR, știți că am declarat în urmă cu un an și jumătate, eu personal în calitate de președinte a Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, dar și colegii mei din conducerea partidului, susținem o inițiativă pornită de la românii din Italia de recunoaștere de către Guvernul Italiei a minorității române care este cea mai numeroasă ca minoritate etnică cu drepturile aferente, așa cum în România minoritatea italiană se bucură de drepturi specifice: să învețe în limba maternă, să aibă reprezentare politică, să aibă presă plătită din programele guvernamentale în limba maternă, să aibă programe culturale pentru păstrarea identității naționale și pentru afirmarea culturii naționale, adică exact ce drepturi au minoritățile de la noi, ar avea și românii din Italia. În Italia nu e ceva neobișnuit, sunt câteva minorități recunoscute ca atare și care au drepturile respective și primesc fonduri de la statul italian în scopurile pe care le-am menționat sau măcar în parte.

Se pot purta discuții, negocieri, eu știu că există o cale de dialog cu Guvernul Italiei și la asta mă aștept de la un premier al României, nu la vorbe goale de sens care sună foarte bine, ci la fapte reale pentru că în calitate de premier al României ești și în postura de a face astfel de solicitări, ești și în postura de a arăta ce face statul român pentru alte minorități. Altfel, dacă te duci și te întâlnești, strângi mâini, zâmbești frumos, spui doar vorbe și ai plecat, ai făcut-o degeaba", a declarat Claudiu Târziu.

Cât despre o posibilă alianță între AUR și PSD, Claudiu Târziu a spus: "Nu este posibilă o alianță AUR-PSD. Noi nu avem cum să ne aliem cu cei pe care îi considerăm vinovați de dezastrul țării, iar PSD este principalul vinovat pentru că a guvernat cel mai mult timp în acești 34 de ani de la căderea comunismului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel