Urmărește emisiunea live


Ce crede Tănăsescu despre ruperea Ministerului de Finanțe în două

mihai_tanasescu
mihai_tanasescu

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Mihai Tănăsescu, consideră că împărțirea Ministerului de Finanțe într-unul al Bugetului și un altul al Finanțelor este o "decizie politică", care nu se întâmplă doar în România, însă trebuie urmărit să nu se ajungă la o suprapunere de atribuții. În ceea ce privește înființarea Ministerului Fondurilor Europene, Mihai Tănăsescu apreciază intenția Guvernului Ponta II, deoarece, în opinia sa, este "o idee foarte bună", o schimbare structurală în acest domeniu fiind "mai mult decât necesară".

Mihai Tănăsescu a declarat, miercuri la RFI, că ruperea Ministerului de Finanţe în două "este o decizie politică şi nu se întâmplă numai în România. Problema majoră în acest moment este ca funcţiile Finanţelor Publice să fie coordonate, în aşa fel încât ele să funcţioneze corect. Nu văd un impediment în această propunere de a avea două ministere, unul al Bugetului, altul al Finanţelor, dar definirea funcţiilor Finanţelor Publice trebuie să fie făcută coerent şi corect, astfel încât funcţiile Finanţelor Publice să funcţioneze corect şi să poată fi coordonate între ele foarte bine şi să nu existe o suprapunere de atribuţii între cele două ministere", a precizat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

În ceea ce privește înființarea unui Minister al Fondurilor Europene, Mihai Tănăsescu, întrebat în acest sens, a răspuns: Este o idee, cred eu, foarte bună! Ştim că şi alte state din UE au adoptat un asemenea model de guvernanţă. A avea gestiunea fondurilor europene din cadrul tuturor ministerelor de linie angajate la nivelul unui singur minister este un lucru bun. Dar în acelaşi timp, aceasta trebuie să demonstreze faptul că noua structură, dacă sigur, va fi aprobată şi pusă în practică, trebuie să arate o coordonare foarte bună între ministerele de linie, Ministerul Finanţelor şi acest minister, în aşa fel încât marile proiecte sau proiectele care sunt finanţate cu fonduri europene să poată fi implementate în timp şi corect (...). O schimbare structurală în acest domeniu este mai mult decât necesară", a explicat Tănăsescu.

Despre viitorul economic al României, vicepreședintele BEI a susținut că, în 2013, există "şanse mari" ca țara noastră să-și continue "acest drum de creştere economică. Sigur, va fi o creştere economică modestă, ca la nivelul marii majorităţi a ţărilor din UE", a adăugat Tănăsescu, în opinia căruia Guvernul Ponta II ar trebui să urmărească trei obiective economice: bugetul, investiţiile şi fondurile europene. "Focalizarea trebuie să stea pe trei mari componente. Cel mai important este bugetul pe anul viitor, care trebuie să fie unul realist, care să reflecte continuarea reformelor structurale şi nu în ultimul rând a reformelor structurale din domenii cheie, precum administraţia fiscală, companii de stat. În al doilea rând, cred că este foarte important să prioritizăm, să prioritizăm acele cheltuieli de investiţii, care ne aduc valoare adăugată, să avem bine definite sursele de finanţare şi nu în ultimul rând termenele de implementare. În al treilea rând, foarte important, modul în care administraţia centrală şi locală va fi pregătită pentru a putea atrage noi resurse de la Comisia Europeană, din fondurile structurale şi de coeziune. Cred că este cheia succesului, pentru a avea o creştere economică bună în anul care urmează", a apreciat MIhai Tănăsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel