Ce amenzi poți plăti dacă nu te înregistrezi la Fisc pentru a plăti CASS

Persoanele fizice fără venituri au o nouă obligație față de Fisc. Mai precis, acestea trebuie să plătească în mod obligatoriu contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), nu înainte de a se înregistra în evidențele ANAF privitoare la persoanele fizice care nu realizează venituri.

În caz contrar, acestea  riscă sancțiuni, după cum prevede Codul de procedură fiscală. Guvernul a anunţat că ia în calcul eliminarea acestei taxe, dar abia după o analiză care s-ar putea finaliza în februarie, timp în care sunt valabile prevederile din Codul Fiscal.

Procedura privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute în Cod fiscal a fost stabilită prin Ordinul ANAF nr. 3743/2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2015 și care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016.

Documentul adoptat de Agenția Națională de Administrare Fiscală prevede obligativitatea ca persoanele fizice fără venituri să se înregistreze la Fisc în maxim 15 zile de la data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri și să plătească contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), scrie avocatnet.ro.

[citeste si]

Dacă vă regăsiți în această situație, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să completați și să depuneți la ANAF formularul 604 „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată".

În noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la data 1 ianuarie 2016, în cadrul Titlului XI Sancțiuni, la art. 336 Contravenții, este specificat că nedepunerea de către contribuabil la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de înregistrare fiscală, de radiere a înregistrării fiscale sau de mențiuni se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 de lei și 1.000 de lei pentru persoanele fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel