Ce a cerut Traian Băsescu membrilor Curții de Conturi

Aniversarea a 150 de ani de la crearea Curții de Conturi i-a adus alături la Palatul Parlamentului pe  locatarii celor două Palate. Președintele Traian Băsescu a declarat, în discursul său, ce rol joacă  Curtea de Contur în eliminarea economiei subterane și în utilizarea "cu maximă eficiență și deplină transparență" a fondurilor publice.

Traian Băsescu a arătat că pentru realizarea unui progres semnificativ către îmbunătățirea managementului financiar în România este nevoie de "un angajament ferm" al tuturor organismelor implicate în gestionarea și auditul fondurilor publice și al celor europene.

Băsescu a precizat că, deși recomandările sunt făcute de Curtea de Conturi, răspunderea pentru implementarea unui management eficient al fondurilor publice rămâne în sarcina instituțiilor.

"România are încă probleme în zone precum arieratele, în achiziții publice și în gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blochează economia, iar controlul anual al Curții de Conturi e de natură a da îndrumări și a crea obligații de rezolvare a acestui tip de probleme și, acolo unde este cazul, de recuperare a resurselor financiare risipite", a susținut președintele.

Potrivit acestuia, în România Curtea de Conturi este independentă politic, Parlamentul fiind singura instituție care îi poate aprecia activitatea.

Citește și: CURTEA DE CONTURI, 150 de ani de existență. Ce a făcut Traian Băsescu

Totodată, Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea unei bune pregătiri a angajaților Curții de Conturi.

"Activitatea de control financiar generează inevitabil și conflicte între Curtea de Conturi și instituțiile controlate, ceea ce face ca o foarte bună pregătire profesională a angajaților să fie esențială. Aceștia trebuie să se afle într-un proces continuu de educare și perfecționare în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale, astfel încât să înțeleagă oportunitățile în condițiile respectării legalității", a mai declarat șeful statului.

Acesta a făcut referire și la "imparțialitatea" și "profesionalismul" Curții de Conturi, arătând că rapoartele instituției au înregistrat "progrese extraordinare" în ceea ce privește calitatea.

"În fiecare an citesc cu atenție raportul Curții de Conturi. (...) Remarc progrese extraordinare în calitatea rapoartelor — de 10 ani în fiecare an citesc acest raport — în precizia lor, în soluțiile de îndrumare pe care le dă Curtea de Conturi a României. Important e ca instituțiile să țină cont de recomandările Curții de Conturi", a spus Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel