Ce a CERUT Iohannis în discuția cu Charles Michel

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Klaus Iohannis a pledat, vineri, în discuția cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru suplimentarea fondurilor acordate prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună la nivelul UE. 

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Charles Michel pentru a discuta pe tema Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European din data de 20 februarie 2020.

„Unul dintre aspectele principale abordate în cadrul întrevederii a vizat volumul total al bugetului european, Președintele României reafirmând susținerea țării noastre pentru un buget ambițios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeană, în special în contextul în care au fost adăugate noi obiective, mai ambițioase. (...) Președintele României a insistat, în special, pe necesitatea asigurării finanțării corespunzătoare a Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, reiterând faptul că aceste două politici constituie principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre și între diferitele regiuni europene", potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Administrația Prezidențială.

Președintele a evidențiat că, pentru România, recuperarea decalajului de dezvoltare față de media UE este o prioritate majoră și că țara noastră trebuie să beneficieze de alocări naționale "substanțiale" pentru proiectele derulate în cele două domenii.

De asemenea, Iohannis a arătat că trebuie asigurate condiții flexibile și simplificate prin care proiectele să fie implementate, astfel facilitând accesul beneficiarilor la fondurile europene. În același timp, șeful statului i-a transmis lui Charles Michel că îmbunătățirea condițiilor de acordare a fondurilor europene ar permite autorităților să adapteze aceste finanțări la nevoile specifice cu care se confruntă diferitele regiuni din România.

"În ceea ce privește Politica de Coeziune, Președintele Klaus Iohannis a punctat o serie de aspecte care prezintă un interes deosebit pentru România în viitorul buget european, respectiv nevoia unei flexibilități sporite a transferului între fondurile aferente Politicii de Coeziune, o mai bună ajustare a cerințelor privind concentrarea tematică în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională, care să permită continuarea finanțărilor pentru infrastructura de bază, precum și necesitatea identificării de soluții care să permită finanțarea proiectelor de infrastructură socială din Fondul Social European", mai arată Administrația Prezidențială.

Iohannis a solicitat "menținerea regulii de dezangajare actuale (N+3) sau, dacă nu este posibil acest lucru, asigurarea unei tranziții line către o regulă N+2 și a subliniat importanța menținerii ratelor de cofinanţare pentru proiectele europene la aceleași niveluri ca în actuala perioadă de programare, precum și a unui nivel adecvat al prefinanțării".

Referitor la Politica Agricolă Comună, președintele a susținut în fața președintelui Consiliului European, Charles Michel, că procesul de convergență externă a plăților directe trebuie să continue, astfel încât să permită reducerea discrepanțelor între fermieri la nivelul Uniunii.

"Președintele României a arătat, totodată, că țara noastră este în favoarea unui mecanism de plafonare a plăților directe pe bază voluntară, nu obligatorie, pentru a permite adaptarea regulilor la nevoile specifice ale agriculturii românești. În privința pilonului II al Politicii Agricole Comune, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o creștere a alocărilor pentru dezvoltare rurală în raport cu propunerea Comisiei Europene", potrivit comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel