CCR, decizii-cheie înainte de alegerile locale

CCR discută miercuri excepţia privind unele prevederi din Legea alegerilor locale. Judecătorii vor tranșa inclusiv tururile de scrutin. 

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată la Tribunalul Bucureşti de Liviu Avram şi vizează dispoziţiile art. 50 alin.(2) şi art.101 alin.(2) şi (3) din Legea 115/2015:

- pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale;

- pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001;

- pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că "pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti". 

La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate', iar la alineatul 3 se precizează că, 'în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie". 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy