CCR dă peste cap referendumul de revizuire a Constituției

ccr
ccr

Curtea Constituțională a României a validat astăzi modificarea legii referendumului, prin schimbarea pragului cvorumului de la 50%+1 la 30%+1, dar a decis că aceasta se aplică la un an distanță de la implementarea sa, transmite Antena3.

Legea referendumului național a fost contestată la CCR de opoziție, după ce Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu 221 de voturi ”pentru”, 73 ”împotrivă” și două abțineri.

”CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (...) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, se arată în minuta deciziei.

Decizia CCR este definitivă, general obligatorie și va fi transmisă președintelui României.

USL a decis reducerea cvorumului pentru a facilita validarea Constituției de către popor la referendumul național programat pentru toamna aceasta. Decizia CCR va răsturna într-o oarecare măsură calculele Uniunii, căreia îi va fi foarte greu să realizeze cvorum dacă va organiza referendumul în septembrie, așa cum își propusese. Pe lângă faptul că proiectul de modificare a Legii Fundamentale interesează o parte restrânsă a populației, lucrările comisiei parlamentare de revizuire au fost dur criticate, în special de presa portocalie.

Pe de altă parte, președintele Traian Băsescu a chemat și el cetățenii la urne, pe 11 iunie, demarând procedura de organizare a unui referendum pe modelul celui din 2009: trecerea la un parlament unicameral cu maxim 300 de legislatori. Deși anterior atacase reducerea cvorumului la 30%, șeful statului a spus că va folosi această modificare și va emite decretul în așa fel încât pragul să se aplice și la referendumul cerut de el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel