CCR a decis, deja, că Băsescu nu pierde vila de protocol, dacă e demis la referendum

basescu spp
basescu spp

Traian Băsescu a preluat o temă lansată public de Sindicatul Cadrelor Militare (SCMD) și s-a auto-victimizat, la România Tv. El a lăsat să se înțeleagă faptul că ar rămâne fără drepturile unui fost șef de stat, dacă va fi suspendat la referendum. Probabil, el se referă la casa de protocol și la paza SPP, fiindcă indemnizația de 5000 de lei, a unui fost șef de stat, e o glumă pentru un om care a renunțat 6 luni la salariu, are 200.000 de euro în conturi și a jonglat cu terenuri și case de milioane de euro.

[caption id="attachment_208406" align="alignnone" width="640"] Foto: Mediafax[/caption]

“Când eşti demis, nu mai ai dreptul nici la indemnizaţie, nici la casă. Avem apartamentul din Mihăileanu. Celebrul apartament din Mihăileanu”, a spus Băsescu, întrebat ce va face dacă va pierde la referendumul din 29 iulie.

Legea 406/2001, care stabilește drepturile foștilor șefi de stat precizează, în articolul 1,  că nu beneficiază de prevederile acestei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum.

Ca de obicei, legea lasă loc interpretărilor. Ce se întâmplă dacă președintele demis a mai avut un mandat, dus la capăt, așa cum s-a întâmplat cu Traian Băsescu? Legea ar trebui să-l recompenseze pentru acel mandat complet, sau să-l penalizeze pentru că a fost demis?

Soluția o dă, ca de obicei, Curtea Constituțională. Locuința de protocol și celelalte drepturi obținute după primul mandat nu pot fi retrase pentru contra-performanța din cel de-al doilea. Odată un drept dobândit, în urma unei activități prestate, acesta nu mai poate fi amputat, nici măcar temporar. Așa a decis Curtea Constituțională cu pensiile românilor, din care Traian Băsescu dorea să taie 15 la sută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel