CCIR: Percepția mediului de afaceri asupra economiei. Semnal pentru DNA și Guvern

Camera de Comerț și Industrie a României a lansat studiul privind "Percepția mediului de afaceri asupra economiei". Studiul a fost comandat de CCIR și realizat de KANTAR TNS România pe un eșantion de 501 de firme de la nivelul întregii țări. Acesta conține date extrem de interesante și este practic un barometru pentru mersul economiei.

(w670)

Disponibilitatea de personal calificat este în 2017 cea mai importantă problemă pentru firmele din România. Fiscalitatea ridicată rămâne de asemenea o problemă, însă aceasta se află pe un trend ascendent față de anii anteriori.

(w670)

35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016.

(w670)

Reducerea impozitelor (profit, CAS) este menționată de 16% ca fiind măsura economică ce ar conduce la îmbunătățirea activității economice. Alte măsuri ar fi reducerea fiscalității (9%) și simplificare legislației (9%).

Pentru 2018 așteptările firmelor sunt ca cifra de afaceri să rămână aceeași precum în anul precedent, iar numărul de angajați să descrească.

Se observă un trend descrescător în ceea ce privește încrederea firmelor în instituțiile din România. Instituțiile care beneficiază de cea mai mare creștere a încrederii sunt Băncile din România (+4%).

(w670)

Aici dinamica este foarte mult influențată de contextul politic și economic din perioada actuală. De precizat că a scăzut încrederea în DNA cu 18%. În același timp, se sesizează o creștere cu 15% a corupției în administrația locală publică. 

(w670)

Accesarea fondurilor europene și deblocarea/ridicarea propriilor conturilor bancare sunt cele mai dificile interacțiuni cu instituțiile statului.

Jumătate dintre companii (52) sunt foarte nemulțumite sau nemulțumite de modul în care statul promovează afacerile românești în străinătate.

În 2017, a crescut cu peste jumătate (+23%) procentul celor care consideră că mărirea salariului minimim pe economic a avut efecte negative.

Peste 50% dintre companii consideră că actualul Guvern nu este preocupat de niciuna dintre activitățile următoare: grăbirea proiectului de infrastructură, reducerea birocrației și simplificarea legislației, creșterea investițiilor cu bani de la bugetul național, o mai bună atragere a fondurilor europene și atragerea investițiilor străine. Cea mai mare scădere se observă la activitatea de atragere a investițiilor străine (+13%).

Consultați AICI toate informațiile din studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel