Cazuri în care CCR a devenit izvor de drept

Analistul Cristian Tudor Popescu a lansat ipoteza că, în situaţia de faţă, Curtea Constituţională ar putea deveni izvor de drept în decizia privind referendumul. CCR are precedente în acest sens, chiar în timpul mandatului lui Băsescu, când au creat un drept nou pentru preşedinte, "instituţia refuzului". Curtea are rolul de a interpreta evenimentele, dar nu este obligată să ţină cont de context. Un astfel de caz a fot cel al Robertei Anastase. Chiar dacă  preşedintele Camerei Deputaţilor era acuzată că a măsluit votul, CCR a luat în considerare doar procesele verbale de şedinţă întocmite de PDL, nu de ceea ce se vedea pe imaginile televizate.

În anul 2007, Călin Popescu Tăriceanu, premierul de atunci, a propus-o ca ministru al Justiţiei pe Norica Nicolai. Traian Băsescu a refuzat să semneze propunerea şi a izbucnit un întreg scandal. Războiul politic a fost atunci tranşat de Curtea Constituţională, care, a devenit izvor de drept şi a creat un nou drept pentru preşedinte. Conform acestei decizii, preşedintele are voie să refuze un ministru o singură dată.

Acest drept nu era trecut în Constituţie, dar a fost introdus de CCR. Prin această decizie s-a creat practic "instituţia refuzului".

O altă decizie importantă în care CCR a devenit izvor de drept este chiar impunerea pragului la referendumul din 29 iulie. O astfel de prevedere nu există în Constituţie, dar a fost impusă de Curtea Constituţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel