EXCLUSIV  Cazul lui Stanislav Tomas, dezbătut în Parlamentul European. Marius Tudor: George Floyd al Europei. Acum nu mai au cum să tacă

Cazul lui George Floyd, repetat la infigo în Cehia / Foto: Captură video Realitatea Plus
Cazul lui George Floyd, repetat la infigo în Cehia / Foto: Captură video Realitatea Plus

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre cazul lui Stanislav Tomas, tânărul rom Stanislav Tomas care a murit în Cehia după o intervenție a polițiștilor care seamănă foarte mult cu cea din cazul lui George Floyd.

UPDATE:

Cazul lui Stanislav Tomas a  fost dezbătut în Parlamentul European, anunță Marius Tudor, consilier în PE.

"Violența poliției împotriva romilor a fost în sfârșit dezbătută de Parlamentul European și de Comisia Europeană, la Strasbourg, pe 23 Noiembrie. După mai bine de trei lui de presiune si eforturi, și eu și domul europarlamentar Romeo Franz am convins liderii Parlamentului European să pună pe agenda Parlamentului European cazul lui Stanislav Tomas, tânărul rom, decedat după ce un polițist i-a ținut genunchiul pe gât mai bine de 6 minute.

"George Floyd al Europei"



Cazul lui Stanislav a fost numit George Floyd al Europei. Dacă pentru George Floyd toată lumea a reacționat, pentru un cetățean european șefii instituirilor europene au tăcut mâlc si nu am înțeles de ce!

Această practică polițienească crudă a mai luat o altă viață pe 23 octombrie, anul acesta. Ofițerii au folosit „violență armată disproporționată” când l-au împușcat pe Nikos Sampanis, în vârstă de 18 ani, în Grecia. Și de această dată liderii europeni au tăcut.

Acum nu mai au cum să tacă, Comisarul European pentru Egalitate, Helena Dalli trebui să spună ceva și eu mă întreb: Oare câte morminte trebuie să săpăm, câte vieți trebuie să pierdem, ca oamenii aceștia care conduc destine de la nivel european să înțeleagă, în sfârșit, că este nevoie de o lege care să combată antițigănismul, să asigure egalitatea și incluziunea romilor și să salveze multe vieți nu numai de această practică polițienească mortală, ci și de la sărăcie și excluziunea socială.

Marius Tudor: Nimeni nu are dreptul sa ia viața cuiva



Dumnezeu ne-a creat pe toți egali. Nimeni nu are dreptul sa ia viața cuiva. Această practică, aceasta forță disproporționată a unor polițiști aplicată pentru imobilizarea suspecților, trebuie să înceteze, e periculoasă, duce la moarte.

S-a întâmplat și în România. Barbu Zaharia, un bărbat în vârstă de 63 de ani, și-a găsit sfârșitul în Autogara Sud Pitești, acolo unde a făcut stop cardio-respirator, după ce câțiva polițiști au tăbărât cu genunchii pe el.

Va aduceți aminte de Bărbatul din Vatra Dornei care a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost imobilizat cu spray lacrimogen de o polițistă și care a murit? Dar de cerșetorul din Cluj Napoca bătut de polițiștii locali si lăsat cu mâna ruptă? Violența polițienească nu face cinste instituției, trebuie să înceteze, iar cei care vor mai continua trebuie pedepsiți prin lege.", a declarat Marius Tudor pentru DC NEWS.

Știrea inițială:

Stanislav Tomas, un tânăr rom din Teplice, Cehia, a murit după ce un polițist i-a ținut genunchiul pe gât timp de 6 minute. Este un caz similar cu cel al lui George Floyd. Pentru cel din urmă o întreaga lume a arătat suport și a protestat zile în șir. Atunci chiar și instituțiile europene au reacționat imediat, în timp ce în cazul morții lui Stanislav lucrurile arată taman invers. Marius Tudor, consilier în Parlamentul European se declară revoltat de această situație.

Cazul lui Stanislav vs cazul lui George Floyd

"Rasismul instituțional împotriva romilor ia amploare în Europa și devine ucigător. Bucuria unor oameni pentru moartea unui om este diabolică. Curg sutele de mesaje de ură împotriva romilor, chiar și după ce un rom din Cehia a decedat din cauza acestui sentiment de ură și a violenței unor polițiști. Comisia Europeană, prin președintele său, Ursula von der Leyen, ca urmare a uciderii lui Floyd, a cerut dezvoltarea, la foc automat, a unui plan european pentru lupta împotriva rasismului, cu menționare specifică a persoanelor de culoare ca grup țintă, și chiar a creat o poziție pentru un coordonator european pentru lupta împotriva rasismului, tot pentru o persoană de culoare.

Parlamentul Europeana a adoptat, la rândul său, o rezoluție care poartă numele lui George Floyd și care cere combaterea rasismului. Acțiuni absolut minunate și benefice luptei pe care mulți dintre noi o ducem împotriva rasismului. Însă ce mă doare foarte tare este acest dublu standard care se aplică romilor, probabil, cel mai discriminat și exclus grup etnic din Uniunea Europeană. Stanislav a decedat în aceleași circumstanțe și în urma aceleiași practici ucigătoare aplicate de câțiva polițiști proști și rasiști. De aceasta dată, nimeni de la vârful instituțiilor europene nu a reacționat. Toți au tăcut mâlc și încă mai tac.", a declarat Marius Tudor în exclusivitate pentru DC NEWS.

Marius Tudor, despre combaterea rasismului împotriva romilor prin lege

Marius Tudor amintește că în urmă cu câteva zile a organizat un protest spontan în fața Parlamentului European, împreună cu europarlamentar Romeo Franz. Au cerut "dreptate pentru Stanislav", dar și "o dezbatere în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European". Totuși, rămâne de văzut dacă vor fi luate careva măsuri în cazul morții tânărului rom.

VEZI ȘI: PROTEST în fața Parlamentului European. Se cere "dreptate pentru Stanislav", tânărul rom din Cehia

"Am cerut  și o dezbatere cu rezoluție în sesiunea plenară a Parlamentului din săptămâna 5-9 iulie. Sper ca măcar dezbaterea cu rezoluție sa fie aprobată de președinții grupurilor politice, prin care să cerem combaterea rasismului împotriva romilor prin lege în fiecare stat membru. În caz contrar imaginea UE va avea, din nou, de suferit în ceea ce privește lupta împotriva anti țigănismului, forma specifică de rasism împotriva romilor.

În altă ordine de idei, dacă în cazul lui Floyd polițistul a fost dur pedepsit, în cazul lui Stanislav aceștia sunt ridicați în slăvi și felicitați. Inclusiv premierul Cehiei felicită acțiunea polițiștilor chiar dacă aceasta a dus la decesul unui om, pe care acest politician din generația tinerilor liberi și frumoși îl consideră ne-om, așa cum s-a exprimat public în presa din Cehia.", a mai spus Marius Tudor.

"Te doare inima pentru un animal, darămite pentru un om"

"Ce îmi sfâșie, însă, inima este bucuria multor oameni pentru moartea lui Stanislav și abjecțiile spuse despre el și familia lui ca argumente solide pentru uciderea acestuia. Te doare inima pentru un animal, darămite pentru un om, indiferent de cine și cum este. Cât de gol îți poate fi sufletul, cât de neagră îți poate fi inima ca să te bucuri de moartea unuia ca tine?  Îmi îndrept privirea către cer și îl rog pe Dumnezeu să îi ierte căci mult mai greșesc,mai ales când gândesc cu voce tare și cred că cineva are dreptul să ucidă un om doar pentru că e diferit.

Și cu toate acestea am învățat o lecție usturător de tristă din această tragedie, dincolo de nepăsarea instituțiilor europene și naționale și de răutatea și ura celor mulți față de romi. Am învățat că mulți romi, și aici îi includ și pe cei care se autointitulează lideri, reprezentanți ai romilor, dar doar când totul e bine și frumos, au uitat să urle tare pentru dreptate, au uitat să protesteze și să aibă curajul să ceară ce e al lor, al nostru, prin naștere, adică dreptul la viață. Zeci de mii dintre noi ar fi trebuit să fie pe străzi în toate capitalele mari ale Europei, din inițiativă proprie, căci ieri a fost Stanislav, dar azi, mâine poate fi oricare dintre noi. Dacă nici moartea unui om nu poate mișca comisarii europeni responsabili de dezvoltarea unei legi pentru egalitatea și incluziunea romilor și pentru combaterea anti țigănismului din confortul fotoliului lor către acțiune concretă, înseamnă că pur și simplu le convine situația.", a concluzionat consilierul din PE.

Imaginile video cu intervenția polițiștilor din Cehia, le poți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel